西伯利亞零下 40 度挖Bitcoin 5,000 部挖礦機慳冷卻成本

312 回覆
494 Like 7 Dislike
即係點 你意思係defi同blockchain冇關係?
定係話我off topic
做交易運算既blcokchain系統都話冇意義,咁全世界data centre應該摺撚哂佢
大佬金係咁㗎啦,你平時都唔會攞舊金去交易啦,金又係冇價值?淨係攞黎炒,好浪費資源?你不如反咗金先,開採黃金仲浪費時間人力物力
金工業有用
如果掘bitcoin嚟講, 越慳到電就代表越環保
係度兜話其他好多行為都係無意義既人唔知有幾多個真係理解過掘礦個mechanism..
得黑市流通

https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news/amp/technology-54630283
PayPal allows Bitcoin and crypto spending
佢既意義咪就係無得追蹤同依家有得炒
唔好忘記,而家既坑爭基金之類,對政府黎講都係"洗黑錢", 想捐錢畀受害者又唔以直接過數畀佢(一係就銀行當不明交易封account, 一係就要經其他商業平台收唔知幾多手續費), 相反呢d野經cryptocurrency就好簡單做到
全世界唔支持係因為呢樣嘢唔係佢地控制嘛宜家已經行緊監管而唔係封殺啦,因為冇可能熄晒全世界既電腦。你話自己支持加密貨幣真係得啖笑炒賣賺錢囉,創辦人本身都唔知BTC會行咩路,當初幾仙一粒又係攞黎炒啦宜家咪行電子黃金囉,咁金係咪又係冇存在價值?浪費資料,繼續比人炒賣搵錢
連登仔話香港冇創新根本佢地自己都唔Buy新技術新科技啲人係香港搞咪等死
其實你當online game咁睇會易接受d,打機都係又浪費電又無實意義 但玩去西伯利亞真係好撚痴線
Blockchain 係一種技術,cryptocurrency 係其中一種應用方案,到底上面果位明唔明
仲挖 幾個月都唔知出唔出到一粒
咁Blockchain夠唔單單用係BTC啦金主要作用咪又係炒賣
你當人地開善堂咩
你拎去挖礦既cpu gpu入面都有金既成份wo
香港人快d去炒樓啦
掃曬d地租出去fatfat
你食屎都有一個mechanism, 咁你食唔食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞