西伯利亞零下 40 度挖Bitcoin 5,000 部挖礦機慳冷卻成本

312 回覆
494 Like 7 Dislike
金銀都有觀賞價值同工業用途,Bitcoin本身有咩意義
做埋district heating
你老母:近排少開工收入少左,要洗少啲無謂錢,買少啲點數卡啦仆街仔

你:買餸唔係錢?燈油火蠟唔係錢?你唔屌自己食飯開燈沖涼?
btc有冇實質既產業支持?

頂多都係黑市交易同貪官飄白金錢
你只係用自己嘅價值觀去量度 呢件事係「毫無意義」
呢個世界有唔同人 百貨應百客
如果我用自己價值去量度 好多娛樂事業係「毫無意義」
但既然佢做得 就即係有市場價值
就滿足緊一部份人

不過我明你想講 大家當全球大氣做排污渠無成本
但你嗰個壓到其他人需求 「毫無意義」嘅邏輯
背後我就覺得好獨裁
因為唔去了解唔同人嘅需求而否定
Bitcoin 除左比人攞黎炒仲有咩意義 鬱金香起碼仲可以攞黎聞下
Spin得有啲差囉
外國好似真係會賣呢d廢熱比人做暖氣
慳返冷卻成本之餘仲有得賺

crypto 玩法唔係淨係得一種,自己寫個side chain或者smart contract一樣可以賺
係班仆街見人食到甜頭,抄襲別人的成功經驗
Norilsk係全世界污染最嚴重嘅城市
仲有唔少人住緊呢個地方

好多人都因為長期夜晚無日頭而有depression
因為pollution幾乎人人都有病
好慘的
如果現金係靠政府支持,btc就係靠反政府支持
佢地反人有好大機會發達姐
如果對某社群有價值就等於有意義嘅話,全球政府冇好嘅理由禁止危險藥物。所以重點唔係在於對個體嘅價值,而係對整個社會嘅外部性。

外部性係講緊就算我唔玩Bitcoin,我都會比Bitcoin呢樣野影響到。當然外部性有分正負,公共事業有正外部性;食煙就有負外部性。

講返Bitcoin,姑勿論佢係長遠未來會唔會改變到人類生活,留意返個成交量可以推論到係一堆散戶係度買大細賭錢。對於一個社會黎講一間唔受規管但又合法嘅賭場危唔危險?呢個留返比你自己諗
氣候變化
咁佢當然係佢角度講毫無意義啦,

要反駁係應該提出Bitcoin 意義,

好似上面有人咁講佢係一隻好出名嘅去中心加密貨幣。
人有錯自己冇責任,訴諸人身謬論
原來bitcoin真係要挖
善用天時地利
所以會搞eth 2.0
礦機係印銀紙機
仲要炒高晒啲顯示卡
冇人反咪你反囉dllm -,-
零下二百七十三度,原子停止活動;連登仔説:「香港濕凍更凍!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞