西伯利亞零下 40 度挖Bitcoin 5,000 部挖礦機慳冷卻成本

312 回覆
494 Like 7 Dislike
邏輯、哲學野黎,其實都好深下

表面上
BC係有限資源(晶片產量、能源)做d冇實際效益野,有咩意義

窮撚亂咁生10幾個都係咁
有限資源(食水、糧食、能源)養左另一班窮撚(冇實際效益),有咩意義

哲學最基本問題,生命有冇意義,跟本就冇一個答案
如果你話你生命有意義,因為有人愛。咁bc就有意義,因為都有人需要........

m$ 擺data center 係海底
佢地一大班人廢老思維, 本身唔識bitcoin 又要鳩吹自己識好多bitcoin, 成個施永青咁柒
政府發行貨幣不設供應上限
BTC有理論發行上限
咪教精d on9
算把同班環保能講野.

用少D飲管,口罩, 膠袋就可以環保同救到地球.
呢D根本杯水車薪. 無九用. 只係將地球延遲,兩年死.

無一個環保組織叫人生少D. 同支持安樂死.
去減人口救地球.

地球PK主要人口大增,不斷過度開發,採取資源.
只有減人口先可以真正救地球.
減個少少垃圾就救到地球.米能傻!!

武肺可能係地球自救既一種方式.
希望你真係了解, 而唔係成個施永青咁係度鳩up
佢地唔想都要有規管架啦
好似www剛出現時咁樣
defi但又監管
咁邊個去監管?
諗起讓子彈飛條友為左證明食左一碗涼粉,而唔係兩碗,條命就無左。你沒去證明係錯lo。
你證明多幾年有兩個結果,BTC歸零,你獲得恥笑廣大持有者的本錢。BTC去左moon。。。我唔知你家境拉,或者你根本唔care,sorry。
係叫你了解大麻有咩價值啵
冇基本你講條撚咩
Okay
重點係冇人改變到smart contract點樣運作
所以叫去中心化
政府點都要做監管既角色
有bitcoin 帶起成個概念 你玩條鐵咩
D 人真係唔識=>
發明掘礦依個玩法的人真係仆街,
電腦KEEP 住高速RUN 又浪費電, COOL DOWN 又浪費電
掘礦依個亳無實質意義的野都唔知浪費幾多能源

初期就係利用呢D PC 同 利用網上功能同program,
借助呢D PC 去幫科學家計算DNA組合.
簡單講借助一大群PC,再利用互聯網,同porgram
去建立一個超級電腦,去計算大數據.
咁搞發都法知幾時先買到3080
個概念係將發行貨幣既權力由政府手上奪回
貨幣發行量無上限係會一路貶低
Bitcoin 發行量有上限有需求既話 理論上只會一路升

不過睇你buy 唔buy 個concept
要政府監管而又去中心化
你推冧bitcoin 個市或者你發現bitcoin 既漏洞, 好快大量礦卡買到
巴打
技術上冇任何一個組織改變到寫落blockchain既野
咁已經係去中心化啦
同defi無關係架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞