西伯利亞零下 40 度挖Bitcoin 5,000 部挖礦機慳冷卻成本

312 回覆
494 Like 7 Dislike
咁巴打有無用過bitcoin買野?
Yes 以前玩網上賭場都係用Bitcoin入
買野wo,有無exchange record黎睇下?
即係買包糖咁樣?
入賭場買波唔當買嘢你馬會買波咁咋嘛

Bitcoin有個唔好處係轉數慢同手續費貴,買糖根本唔會用佢,我比Credit Card有積分回贈唔好。所以佢角色係黃金,保值用。XLM先係交易用,佢transaction fee低同轉數快
連基本概念都無,學咩人衝出來柒
Bitcoin confirm一個block要十分鐘,你試下等10分鐘買粒糖

record咪咁
經驗價值

所謂挖礦,只係blockchain運作嘅一部分,我唔知你地係覺得blockchain冇意義定點

樓上各位問btc有咩實質作用可以先睇下份white paper先,唔明個mechanism真係冇乜嘢好討論
https://bitcoin.org/bitcoin.pdf
九頁紙,revolutionize左傳統fiat system
decentralisation其實都講到口臭

至於有啲話金銀有實質工業用途嘅,明唔明佢地價值高唔單係因為佢工業上有價值,你打戰揸住舊金都唔係因為佢還有工業potential,而係佢提供左一個store value嘅功能。BTC係由08金融海嘯大家出於對全球金融系統嘅不信任而誕生。佢最大嘅「實用性」就係value store,呢個已經係一個非常重要嘅用途。

只要佢繼續提供到呢個功能,挖礦(proof of work)呢樣嘢就需要繼續存在。

俾粒自己for認真答問題先
依個post證明左有幾多鼠目寸光又口痕

完全係醜陋的支那人,唔識又硬要參與討論刷存在感,但係因為對件事完全無了解,所以無辦法比到建設性意見,只能挑骨頭批評
如果政府失去貨幣控制權, 佢就冇辦法再控制人民/ 經濟活動, 咁樣國家唔會出手禁止?

我同意佢可以作為資產/ 炒作, 但而家加密貨幣嘅炒風太強勁, 過多嘅槓桿交易造成價格波幅好大, 暫時根本冇可能作為貨幣. 而家啲人收bitcoin 嘅原因可能係因為 FOMO 嘅心態, 並唔係真係認可bitcoin 嘅價值

我認為各國央行推出嘅穩定幣, 先係swift 嘅對手
經濟價值
我打錯字

金銀嗰啲唔係人創邊有得咁比大佬
而家係你創造一樣出嚟再搵返
而家已經好多crypto出visa,當然未普及
到真係普及到,周街都可以用crypto買包糖,到時又會出現好多哭喪post
其實仲有幾多未挖完?又話只有一定數量?
垃圾你唔要咪比我囉

事實就係有大量需求願意用幾皮鎂換一個bitcoin, 咁你覺得人地on9齊炒咪唔好參與,幾年前都有大量on9仔笑人掘bitcoin, 而家又開始有人笑人炒bitcoin, 人類總是

弊少真人上連登?
1. 禁止係好難,尤其而家,一個國家禁資金就會湧向第二個國家,你見到越黎越多機構投資者甚至政府都開始走向blockchain。所以國家想禁止但冇辦法,只能用kyc等唔同regulation去規管

2. 可以咁講,有啲傻鳩以為btc會一直爆升,但crypto都係會跟隨市場原則,過大bubble都係會破裂。但而家嘅volatility高其中一個原因都係因為呢個市場仲好young。

3. 你睇返market cap同exchange cap就發現今次同17年已經有啲唔同,hold喺wallet嘅btc比例高左,好多係exchange度withdraw左,有啲人真係低位入完死都唔會放。市場attention下嘅炒作係難以避免,但同是否認識真正價值其實唔係二元對立
3我覺得係好多人唔記得條密碼,我自己都唔記得eth wallet密碼擺左係邊
屌你有冇聽人講嘢呀係呀,當初咪出盡力禁止囉,講咗要錫晒全世界既電腦先可以完全禁止呀冇可能嘛,所以宜家啲國家開始轉向監管加密貨幣,因為禁止唔到咪監管佢囉,明唔明?係已經出手禁止過啦,失敗晒呀講撚咗每隻加密貨幣有佢角色,Bitcoin最大價值在於 Store of Value呀講幾次先明。我話XLM取代SWIFT係因為佢個系統真係用黎交易用,目的真係取代SWIFT用,美國政府通過咗銀行可以使用公共blockchain啦,烏克蘭政府直頭簽咗叫XLM用佢個system幫佢整digital bank,唉,你做下research啦,睇下新聞先啦你連基礎知識都冇,又要討論好撚辛苦呀
事實撚=大愛撚
validate transaction
有屌你又會知咩
再簡單D即係BT入面做seed
黑市交易冇意義?
呢個屌字好正,完全feel到個語氣

樓都係人創造嘅asset黎
當然你可以話樓唔係only for value store,可以住人
咁問題就變成一樣嘢嘅唯一用途係value store咁佢有冇價值。

btc相比起金銀都有其優勢劣勢(輕便,快捷;依賴網路etc)

value store個功能係建基於市場同認受性,你唔認同可以一世都唔用嘅。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞