[1月永續經典] 寒蟬鳴泣之時 業 (43)

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
佢唔L5都會女女女沙都子
咁確實佢係1-13集真係有人話好重覆好悶既
同咪推理左個真相出黎都可以係另一個有趣既故事
沙都子係今季隱藏左目標既角色
係佢身上有無限可能性既劇情發展
更何況寒蟬vn其實本來就係推理向
線索有齊哂
仲有賽後檢討同你一齊思考係超自然同人類犯案
你諗下你地全部都信哂魔女犯案
到最後龍7開估可以完美地用人類既手法呈然出黎
你地班黑山羊果個驚訝既樣唔係好有趣咩?
仲要係你地翻睇一次發現原來啲線索已經比齊你係你地當初係度話線索唔夠果下
諗起就會好好笑
桃瀨れな 15ID-042
個av女優真係叫麗奈
一個蘿蔔守護者係唔會咁樣做 即使SHOT咗都係一樣
暫時仲係覺得好有趣
唔覺佢剩係想披寒蟬皮嚟玩推理

佢係用寒蟬個餡嚟做賣點相信龍七都係冇改過寒蟬嘅核心
佢的確亦將以前梨花玩到爛嘅輪迴故事再拎返出嚟
就咁睇好似炒冷飯換湯唔換藥
但係睇到15集已經知道業唔單只係梨花輪迴過關
其他角色好大可能都影響緊成個世界甚至唔同碎片嘅世界都互相影響緊

唔理有冇愛都好邊個係黑幕都好
我諗佢最尾都係會由班角色帶出寒蟬嘅核心出嚟
邊個係千尋姐
講野咁正常
等等先,我唔知其他人點諗啦,但我自己從來都唔會因為線索唔夠/諗唔到方法證明人類可行所以相信係魔女做
我亦都唔會話咩龍7無比足線索呢啲無謂野,始終我都相信龍7一定會比足線索你去推理所有嘅真相

我個人一直都係以成個故事意義嘅出發點去諗「業」呢個所謂完全新作係為左咩而存在啫
如果只係想寫寒蟬新碎片,咁完全無必要用一個「續作」嘅名義去冒一個可能比人屌畫蛇添足嘅風險,當外傳寫多條大石係黑幕嘅平行世界去比人推理我覺得完全無問題

但佢依家講到梨花已經係爆左機之後再無拿拿比人拉返嚟,咁就令我好在意點解要將原本happy end嘅故事再續寫多次

如果係好似s;g 0果種係去補返「行到happy end前中間經歷嘅所有辛酸」呢種我覺得就好高質,但依家業又唔似係咁

不如話我覺得業嘅真相係偏向魔女/超自然主要係出於個人興趣,睇過咁多個人類犯案嘅可能性,其實無乜邊個真係令我覺得正,反而魔女/超自然論果堆假說感覺有趣啲

當然龍7可能真係好似狗屎巴你講咁只係寫緊一個新推理故事出嚟去挑戰觀眾,一切都只係我自己抱住呢啲一廂情願嘅魔女幻想,實際上業就真係只係一個換左新boss嘅寒蟬碎片,咁就無計啦

所以我自己嘅話,就算真係翻睇一次發現原來啲線索已經比齊晒,其實我都無咩感覺,始終同自己睇呢個故事嘅expectation有出入,而唔係因為推理唔到
我明你意思
我講果啲話線索唔夠果啲係講緊其他巴打既
其實你都未睇哂
你又點知人類犯案一定唔有趣
你假設左佢用人類犯案就一定係單純重覆個故仔咪錯左
其實佢可以冇衝突
佢用人類犯案手法一樣可以帶出到舊寒蟬以外大家想睇既故事
而佢點解重覆輪迴佢一定會寫
但一定唔係比你推理
因為其實你除左睇到果啲鏡像線索之外都睇唔到啲咩
大家都係自己作劇本姐
冇錯我就係想講哩樣野
我只係話佢1-13集mirror緊舊版好明顯係想讀者玩下推理先姐
佢都未入到核心
大家就好似嘈住開飯咁
逆轉裁判個千尋姐
因為14同15集好似已經搞到好似冇得happy ending咁

大家都覺得龍七係為撚梨花先開套業出嚟
好似幾正喎有罪變無罪
睇完無職14 15連煲咗4個鐘
咪臭係錯撚哂
大家都一味係到鳩估
你地既罪就係一味鳩估
睇埋落去你地咪知
冇玩過?玩下啦
呢個,好似係龍七喺3次元/現實世界問題多過係作品內容/方向問題喎?
夠時間都想劣質推理下一直都相信係人類兇手
問題喺呢套作品唔係“本格推理”,咁用”本格推理“手法嘗試解讀寒蟬/新寒蟬係唔係從根本上就犯上佐錯誤呢?正如用正常人思維去睇依家中共從根本上就係錯得好緊要一樣

就算最後係中,都只不過係撞手神剛好撞中而已。
唯一真相從來都只喺龍7個腦入面,又何必要同創作者鬥呢?
你有冇睇我篇推理先
你睇哂佢
到結局開估
睇下我係咪憑空鳩撞到出黎
如果唔係既話
你地就要承認你地覺得推理唔到只係你地問題
[1月永續經典] 寒蟬鳴泣之時 業 (42) 得翻最後一次
https://lih.kg/setgCyX
#876 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

如果唔夠線索我唔會空口講白話
我指佢地鳩推梨花再輪迴既原因
甚至其實梨花係咪「輪迴」緊你根本都未知
唔有趣唔會討論咁多啦

Btw無諗過會有人覺得前面悶,我反而覺得去搵返中間一啲唔同嘅細節係前面3篇最有趣嘅地方
而且龍7一向好擅長寫起一個故事嘅頭,永遠都有啲位係好有懸念同引到你去追去諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞