[1月永續經典] 寒蟬鳴泣之時 業 (43)

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
如果你咁講,即係沙都子知道左梨花同圭一打氣既果段情節,但果日應該係同一日發生

梨花同圭一打完氣,當晚就同禮奈挑機了,唔係你既推斷唔合理,但過程有啲快,沙都子要一個下午就由L2衝上L5

再講梨花日日對住沙都子,自己又係輪迴者,有咩唔妥都一定察覺到。梨花連圭一都察覺到,沙都子更加察覺到,咁樣解釋會更有力

我問得唔好
你覺得作為輪迴者仲會唔會L5
定係每個碎片望住梨花都覺得佢成頸蟲
置中係女僕K1
因為今季有高中生梨花出現,雖然動畫仲未播到,但官網已經大大張圖係到

升左高中既事,無人知,得作者知,沙都子一連串動作唔一定係「黑」
可能有黃雀在後既論點,例如係想梨花離開呢個世界,活著有更慘既事等緊發生

例如有黑化羽入論,話羽入留番低把劍比佢其實係害佢
如果你有留意OP,有個位係背景紅色,有半個螢幕黑形,有一個笑得好邪惡好彎都幾恐怖既咀形,無記錯係梨花開始跑山前
我既推理係沙都子唔知道梨花同圭一打氣
因為佢係對 未知 既世界線變動感到不安
所以梨花介入輪迴改變左圭一既行為係沙都子預測唔到
當然有好多前設係度
你話得一晚上哩個位都係有理據係度
但哩個位同時好難爭議到
當然我覺得仲可以有好多理由解釋到
只不過現階段我用手法推理出沙都子L5係最大可能
或者你可以得出你自己既結論
真心就算貫穿3篇既線索
鬼騙梨花沙都子案係唯一完全唔關其他兇案事既一單
我係之前再上一次推理既時候都係卡死係哩個位
但我相信龍7已經擺左個答案係入面
赤坂已經比左個答案我
梨花既死唔係毫無意義
我期待你會完整到一個同我唔同既推理
仲有冇其他version
重口
我既補充寫左
除左梨花有抗體以外
沒有人可以逃避L5既可能性
佢係輪迴者同時會L5
哩個係我既立論
推理做有好人幫佢地一齊驅蟲會唔會合理D
話唔定就係赤阪浸完溫泉開工
我唔認為個黑影係黑幕
因為唔可能咁明顯將個黑幕放係op
龍7好鍾意用魔女/超自然誤導人
我認同你話唔想當沙都子係黑幕既見解
的確你覺得黑幕可能冇出現過
其實你係正比魔女既可能性影響緊
但人類犯案同魔女犯案只會得一個存在
可能最後龍7真係破格玩魔女犯案
但我只係覺得從各方面龍7太想令我地覺得有超自然既野犯案
啱啱無啦啦諗起

好開頭講緊鏡像世界時,業->卒鏡像=卒業
但如果業同卒唔關鏡像時,
業真係代表業(業/孽?),
卒真係代表卒(亡?)呢?

梨花
我既推理寫左如果有另一個L5既人殺佢地
當晚會有另一條L5既屍體
哩個可能性已經比我排除左
話說有一個點就係好少人講過

羽入講比梨花知佛像有神劍(小弟懶記名,知功用就得了
但後來發現無係到,得番塊碎片

有碎片應該代表有其他人黎拎神劍時,整爛左,搞到有碎片
至於係邊個拎左,都好值得思考
話唔定對推斷好大幫助
Yes冇錯
我係補充都提到我對神劍既見解係覺得唔夠線索
所以我既推理現階段排除左把劍
但我覺得把劍最大可能性作用係過去4年作崇入面
只不過我睇唔到佢過去4年既作崇案有任何野改變過
但係唔係每一次輪迴把劍都一定係爛呢
把劍爛既時間係梨花輪迴繼承自己記憶之前?
把劍我理解為唔存在
依個世界唔係梨花既世界
係沙都子既世界唔存在羽入同神劍
貓騙最後就係梨花用塊碎片自殺後繼續輪迴
達成貓騙
話唔定把劍根本冇爛只係塊唔知係啲咩嘅碎片一直都喺嗰度
因為我覺得正常拎把劍出嚟嗰時先爛一定知
或者本身未拎出嚟已經爛咗到拎劍嗰個都會察覺到
羽入冇理由玩梨花神像入面根本冇劍
所以就算冇碎片都好俾人拎咗梨花都會知
但依家就係有塊碎片喺度當真係有人拎咗佢都唔知

可能塊碎片同把劍個功用又唔同
首先我信羽入唔係講大話先
同咪把劍真係存在係度
因為外傳連粒勾玉唔見左
羽入都會知
如果一開始係冇劍既咁羽入唔會話有把劍
所以排除左把劍係自然風化左定比財寶獵人偷左之類
同咪個神像冇斷手都係同舊版唔同(比沙都子整爛左)
我唔知關唔關事
但你可以從哩兩方面諗
我只係覺得哩個位就大機會唔夠線索
應該大家都認同係唔夠
呢個應該唔太可能,都無劍可來有碎片
呢個世間無人整IPhone,點解會有IPhone既電池組件流出
Exactly
邊個話碎片係神劍碎
只不過係梨花自己以為係
個人覺得下一集有機會講
始終由佢第一次發現碎片之後
就冇再出現過有關神社既畫面
哩個咪就係我話將啲唔100%確定既野唔肯下定論會難以推理
或者我地要當哩塊係神劍碎片既前題先有得推理落去
反之唔需要討論
係啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞