[1月永續經典] 寒蟬鳴泣之時 業 (43)

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
嚴格黎講其實係,真係新讀者角度更易知真相
或者咁講,舊作資訊係輔助用

例如上面巴打有講綿騙篇原作,梨花一早死係學校廁所屎坑
但新作觀眾係唔知,但對成個綿騙篇又無大影響
而我講大石係黑幕更加新讀者都有可能推理到
只係睇佢會點解讀大石都病發左
其實講真圭一中幾10刀真係唔好提
你睇佢漫畫果幕都大執到咁就知佢覺得動畫真係太誤導左讀者
等我用最惡搞既解讀黎收檔,訓覺先
大石發病既原因係。

。。
。。。。
。。。。。。
。。。。。。。。。。
。。。。。。。。。。。。
。。。。。。。。。。。。。。。
屌你老母,我工作壓力大呀!發洩下唔得呀!

早抖
咁情報都係好重要嘅一環

我記得龍7之前係講新人都可以享受業嘅故事

個重點係龍7有無確定過 新人可以只用業嘅內容嚟作出100%嘅真相推理
如果確定過 咁可以係一個新方向用另一角度嚟推理
可能搵到新野

用梨花高中為例 舊讀者知道詩音同緣壽都討厭間學校
會諗點解梨花作為神道教巫女去讀天主教學校
沙都子點解有錢讀貴族學校

但對新讀者嚟講都係場外資訊
無視場外資訊 會唔會更易搵出答案
即係高中梨花 真係讀得開心 無其他了
個人覺得圭一未死過 真係關鍵位嚟
做得最出面有其他世界記憶又係圭一
圭一有其他世界記憶嘅話,其他人都可能有,只係冇show俾我地睇。
搞到我諗起彈丸論破V3
k1係kibo嘅角色
其實只係一班花生友想睇寒蟬個故事而堆砌出來嘅世界,而 k1 係代表觀眾視點嘅 AI
哇 我好似中左伏
我係咁理解
新讀者真係唔會理佢5年後做乜
因為都未講
係舊讀者9成人比自己誤導哂去啲無關痛癢既地方
覺得重唔重要真係個人解讀
我係人類派
我覺得單純就係佢死唔去咁解
漫畫比左個解釋我點解佢咁都打得贏
就係生物本能既求生反應
問題係kibo係咩根本唔影響你推理
咁圭一真係觀眾又如何呢
你話係咪
我已經知道答案了
犯人就係睇寒蟬既觀眾
因為有觀眾同萬惡既資本主義
梨花先會不斷死
所以只要我地棄坑唔再睇,梨花就會馬上通關
大石除左個頭套
原來係個靚女
咁咪有靚女黑幕
所以你地個前設話大石唔比係黑幕根本錯撚哂
冇話過大石唔比係靚女
https://youtu.be/GUNn9EjOTkI
好似係目前最還原既真人版
'JAV'
容許我插句,梨花死咗事件繼續進行一點,呢個由舊作開始嘅設定嚟,好似舊作全村死晒得返麗奈都有講佢做了保險雞之後見赤神嗰個故事。
狗屎巴都sick食
寒蟬整到v3就真係準備屌龍七媽
唔覺得龍7會抄人舊橋,仲要係有爭議性嗰種

Hi 狗屎巴
根據你呢個回覆我覺得我依個post應該係中咗
只不過係爭咁啲線索去推論返

—————————————————————————
首先想問一個問題:信唔信作祟唔係一個遊戲通關嘅條件,只係一個必經嘅過程,我咁講啱?定唔啱?

成套動畫嘅設定係一個輪迴制 Or 多重平行宇宙

假設Bad Ending= 雛見澤死剩一個圭一,再度輪迴 Or 呢個宇宙仍然係冇改變

Good Ending= 打破輪迴,只係頭四年作祟+第五年嘅影相佬同護士會死,其他人唔使死 Or 新嘅宇宙代替左原有嘅宇宙
狗屎巴,接下落嚟請你就每個回覆俾一個回應
即係上面個回覆俾個回應
依一個回覆又比個回應

將上面我對於套動畫係設定擺落呢個回覆度
黑手同埋巫女都有各自嘅通關條件

黑手造成Bad Ending嘅通關條件:

1.每個輪迴/宇宙殺返相同嘅人
2.幕後黑手唔可以死
3.巫女一定要死

巫女造成 Good Ending嘅通關條件:

1.需要倚靠圭一去改寫結局
2.搵出幕後黑手
3.唔可以造成不必要嘅病發殺人事件

(*)巫女任何一個條件達成唔到都會直接Bad End

狗屎巴或者其他巴打只需要為Good Ending同 Bad Ending嘅三個通關條件同埋(*)逐個回答唔啱

Hi 狗屎巴
根據你呢個回覆我覺得我依個post應該係中咗
只不過係爭咁啲線索去推論返

—————————————————————————
首先想問一個問題:信唔信作祟唔係一個遊戲通關嘅條件,只係一個必經嘅過程,我咁講啱?定唔啱?

成套動畫嘅設定係一個輪迴制 Or 多重平行宇宙

假設Bad Ending= 雛見澤死剩一個圭一,再度輪迴 Or 呢個宇宙仍然係冇改變

Good Ending= 打破輪迴,只係頭四年作祟+第五年嘅影相佬同護士會死,其他人唔使死 Or 新嘅宇宙代替左原有嘅宇宙
狗屎巴,接下落嚟請你就每個回覆俾一個回應
即係上面個回覆俾個回應
依一個回覆又比個回應

將上面我對於套動畫係設定擺落呢個回覆度
黑手同埋巫女都有各自嘅通關條件

黑手造成Bad Ending嘅通關條件:

1.每個輪迴/宇宙殺返相同嘅人
2.幕後黑手唔可以死
3.巫女一定要死

巫女造成 Good Ending嘅通關條件:

1.需要倚靠圭一去改寫結局
2.搵出幕後黑手
3.唔可以造成不必要嘅病發殺人事件

(*)巫女任何一個條件達成唔到都會直接Bad End

狗屎巴或者其他巴打只需要為Good Ending同 Bad Ending嘅三個通關條件同埋(*)逐個回答唔啱

接下來我會有一連串嘅問題:

1. 係第一季裏面警方嘅科技鑒證已經完全成熟100%確定到嗰個人嘅身份,(係)定(唔係)?(唔會有人攞條假屍扮自己俾人燒死)

2.警方嘅搜查結果係完整毫無謊言咁呈現喺觀眾眼前,(係)定(唔係)?

3.喺錦流篇裏面,「圭一四個人潛入去祭殿」、「圭一比魅音約出嚟然後俾人拮傷」、「同埋結局嘅時候魅音彈出嚟拮圭一」依三個情景裏面,有冇出現過有人因為藥物或者其他因素而產生咗幻覺

4.幕後黑手同埋真正落手嘅嗰班人,大家都係一條心? 幕後黑手並冇利用真正落手嗰班人去殺人然後再過橋抽板,(係) 定 (唔係)?

5.暇漬篇裏面,成條村因為唔知毒氣定係天災啲人死晒,
冇一個人喺途中醒咗而走得返出嚟(唔計圭一)呢個事實係巧合,(係)定(唔係) ? (記得有巴打講過寒蟬中出現咗好多太過分嘅巧合,而海貓就係犯罪方面加咗好多掩眼法)

6.醫生同埋警察嘅立場係完全對立嘅,有一個係正義,有一個係邪惡,冇出現過兩邊都係邪惡(邪惡≠幕後黑手),(啱) 定 (唔啱)?

狗屎巴或者其他巴打只需要逐個回答,YesNo就得
第三題就回答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞