[1月永續經典] 寒蟬鳴泣之時 業 (43)

1001 回覆
10 Like 6 Dislike

因為係完全新作,太多新內容可以討論,好難可以再好似之前咁乜都4重加密討論,咁樣只會阻礙到大家討論
嚟緊大家討論寒蟬都唔會點加密,好大機會會劇透到新人,所以新人嘅話快啲睇吓第一頁q&a,之後快啲睇哂原版先再返嚟睇新版同追post

ーSTAFFー
原 作 竜騎士07/07th Expansion
監 督 川口敬一郎
シリーズ構成 ハヤシナオキ
キャラクターデザイン 渡辺明夫
アニメーション制作 パッショーネ
製 作 ひぐらしのなく頃に製作委員会

ーCASTー
前原圭一:保志総一朗
竜宮レナ:中原麻衣
園崎魅音・詩音:ゆきのさつき
北条沙都子:かないみか
古手梨花:田村ゆかり
大石蔵人:茶風林
富竹ジロウ:大川 透
鷹野三四:伊藤美紀
入江京介:関 俊彦
知恵留美子:折笠富美子
赤坂衛:小野大輔
園崎茜:井上喜久子
羽入:堀江由衣

https://youtu.be/soQjR5_GHXI
OP

https://youtu.be/E4_pLpqerqQ
ED

香港正版:https://www.youtube.com/channel/UC0wNSTMWIL3qaorLx0jie6A
逢星期4晚 12點更新

官方網站:https://higurashianime.com/

不要再笑梨花
ーQ&Aー
希望大家睇咗先,真係唔明先再問

Q:又話remake嘅?
A:其實官方從來都冇話過remake,只係話會有寒蟬New Project
只不過pv+埋第一集,大家都assume咗佢一定係remake
最後全世界好成功比佢撚狗,第2集即刻連title都改埋,可以話係新作/續篇嚟

Q:咁既然係新作,我係咪要去睇咗原版先?
A:雖然原作者話新人入坑可以照睇新版,唔洗睇原版都得
不過基本上全部巴打都認為去咗睇原版先會好啲,因為新版第2集一開波已經會劇透咗成套嘢一個最重要嘅點,會完全冇哂睇原版嗰種震憾
所以快啲去咗睇原版先,睇完再返嚟一齊睇新版

Q:我未睇過原版,但已經睇咗新版第2集...係咪已經收皮...?
A:唔洗驚,其實你未睇過原版嘅話,多數都係覺得唔知佢一開波嗰幕係做緊乜鳩,應該未必知佢透咗你啲咩
總之依家即刻stop,去咗睇哂原版先再返嚟睇新版就得

Q:我好忙,冇咁多時間補翻原版,直接睇新版應該ok?
A:冇時間嘅話會寧願你唔好睇住,等嗰排真係得閒再去睇原版,都唔好直接睇新版
套嘢唔會走咗去,幾時都有得睇,新鮮同神秘感緊要好多

Q:google見原版有好多季喎,點樣開始睇好?
A:正篇故事係得兩季
寒蟬鳴泣之時
寒蟬鳴泣之時 解
睇完依兩季就可以,加埋有50集,好快睇完
禮 煌 擴 係OVA嚟,同主線基本上冇乜太大關連
禮 就絕對建議睇埋,可以當係解嘅延續,同埋會講多啲某幾個角色嘅過去/背景
煌 就係賣肉賣萌搞笑日常番,想睇吓佢地成班搞吓笑做吓鳩嘢嘅可以睇埋
擴 就....其實可以唔睇

Q:見你地係咁講咩海貓海貓,又係咩嚟?
A:原作者嘅另一套作品,海貓鳴泣之時

你可以當係寒蟬嘅續作,但故事基本上係冇乜太大關係,可以當獨立作品咁睇,只係內容有時會見到寒蟬嘅彩蛋,同埋某幾個角色都同寒蟬嘅角色有啲關係咁解
至於點解會係咁講海貓,因為新版op入面有幾個位係海貓彩蛋嚟(其實直頭已經有一個海貓角色喺個op度出現咗...),就令好多人都估可能新版寒蟬嘅故事會同海貓有關連,所以大家都好撚興奮
不過暫時都係大家估估吓討論吓,官方冇正式公佈過任何嘢,只能夠期待吓新作會點發展落去

Q:嘩咁我係咪要睇埋海貓先可以開始睇依套寒蟬新作?
A:唔洗,睇完原版寒蟬兩季就得
當然,如果你有時間嘅一定建議你睇埋,因為本身海貓都係一個唔會差得過寒蟬嘅神作嚟,甚至有唔少巴打鍾意海貓多過寒蟬添!絕對值得睇
但建議你嗰排真係好得閒先好開嚟睇,因為海貓好長,角色同資訊量都好多,唔建議好rush咁睇,等陣消化唔哂仲衰

仲有一個重點,記住海貓唔好睇動畫,垃圾嚟
記住一定要睇漫畫或者去睇原作VN

再諗到咩問題,下個post再加
以下係更多關於寒蟬同原作者龍7其他作品嘅資訊
有興趣嘅絕對建議睇埋!
感謝 開心扯線公仔 巴打整合

———————————

當睇完寒蟬動畫而想對哩套作品有更深入認識但又唔知點嘅話可以望下面 (可能有劇透)

———————————

如果有人對龍騎士07嘅作品有興趣嘅話可以望下面 順便睇下作者其他故事

When They Cry 系列

寒蟬鳴泣之時
(後面自己加"し編")
[鼓勵只睇過動畫嘅人去睇漫畫/VN補返細節位]
主線:鬼隠 綿流 祟殺 暇潰 - 目明 罪滅 皆殺 祭囃
動畫only(A):妖戦 結縁 猫殺 厄醒 夢現
漫畫only(C):心癒 燕返(麻雀) 現壊 鬼曝
遊戲only(G):手機驚嘅命 染伝 影紡 言祝 澪尽 盥回 解々(解解?) 憑落 神姦 PsP嘅雀
AC:鬼騙
AG:罰恋 羞晒 Outbreak(啫係OVA嘅擴)
CG:宵越 雛見沢停留所
ACG:賽殺 昼壊(改編自Daybreak)
官方同人小說合集:語咄 [入面都有一篇叫鬼騙篇 但wiki confirm係完全唔同嘅故事]

海貓鳴泣之時
[基本上一定唔可以唔睇]
出題篇::Episode 1 2 3 4
散(解答篇):Episode 5 6 7 8
外傳:翼 羽 黃金夢想曲cross 咲
漫畫加插:黃金魔女的自白
但記住一定要睇漫畫,唔好睇動畫

白鸛鳴泣之時
(未出哂)
前傳+Episode 1 2 3 4

非When They Cry系列

彼岸花綻放之夜
(有海貓嘅角色出過場)
第一夜: 1 至 7 話
第二夜: 1 至 7 話 (其實應該係8-14, 全個系列總共十四個故事)
原著係漫畫但VN內容豐富啲,再加上畫師過咗身,所以就冇出了

神隱之狼
有動畫,原作喺PsP

Rose Gun Days
VN總共四篇: Season 1 2 3 + Last Season,見Amazon漫畫版好似已經出齊哂

祝姫
有漫畫,原作喺DMM

仲有好幾套同Key社合作或者唔係得佢一個寫嘅劇本故事就唔寫落嚟了
I love 竜騎士07
https://youtu.be/Mm6LURIYPBI
第15集

注意!新版係完全新作/續篇嚟,未睇過嘅巴打快啲去睇咗原版先好返嚟再睇新版同追post!
有咩關於新版原版嘅問題想問嘅可以睇吓第一頁Q&A先,應該都會解答哂,真係唔明先再問

Btw有人係睇咗寒蟬但未睇海貓
所以如果想劇透討論海貓嘅唔該4重加密!

咁樣

多謝合作
第16話先行圖

張張都係梨花
樓主已經放棄諗標題
唔係唔諗
係費事又標題劇透人啦
就係有標題先比人負費事啦
Btw想回故巴打嘅推論可以睇返post 42嘅 #534 同 #876 等睇連登巴打成為龍七嘅一日
輪迴者係某塊碎片通關,但之前嘅碎片都真實存在
今季病發嘅都係之前碎片嘅受害者 嚟搵輪迴者報牛
但赤坂從來冇做過失害者
見到有人話赤神回憶有問題
梨花預言老婆 同叫赤神救自己係分開嘅
回憶入面 赤神聽梨花叫救命 係受傷情況
咁即係應該無聽梨花講 無返去救老婆先啱

我係推理咪提左
佢果句話要做你左右手好怪
係舊版皆殺佢唔會咁講
我之前翻睇過暇潰
梨花的確有兩段
佢係第一段係赤坂救少爺前
梨花勸佢返去
第二段係赤坂救完少爺之後
梨花剪短哂啲電話線
同佢講未來5年作崇同佢會被殺既事
赤坂有既記憶係第一段冇問題
說話係同皆殺一樣
而第二段果段回憶係表達上應該係梨花既回憶黎
赤坂冇提到佢知有4年作崇既事
咩做左右手唔記得係咪祭雜既句話
我要返去翻睇下
但我既推論係base on大石黑幕推出黎
佢自己話要做梨花左右手係受左大石既引導

當然你可以話係假記憶論
我都提過假記憶發病當係魔女論一種
事實上全季每個人都疑似有啲奇怪既假記憶出現
(鬼騙麗奈以為自己殺左人,沙都子以為圭一叫過佢唔好死忍,公由個地獄瘴氣)
然後你想支持記憶病發論可以話大石有假記憶見到圭一入過祭具殿
睇完狗屎巴推理
只有一句話想講
黑幕一定係靚女

如果你係人類派咁我覺得你只有沙都子同知惠可以揀做黑幕
待BinC list
[1月永續經典] 寒蟬鳴泣之時 業 (42) 得翻最後一次
https://lih.kg/setgusX
#534 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

[1月永續經典] 寒蟬鳴泣之時 業 (42) 得翻最後一次
https://lih.kg/setgCyX
#876 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
如果沙都子唔係搵圭一扑野應該都要鞭
pin埋
呢個真係笑咗龍七點會俾k1扑沙都子
bin硬都得
都係嗰句,沙都子帶K1去(原本)冇人嘅屋企話送嘢俾佢,明顯就係送自己俾K1悟史支球棒俾K1
假設大石真係帶走咗鐵平,正常鐵平去警局係屬自願性質,如果大石唔留難其實可以隨時走,所以沙都子諗住帶K1返屋企扑嘢望到嗰個係真嘅鐵平都唔出奇,只不過K1又有鬼騙嘅生物本能反殺到鐵平,

嗰句之後同你講
之乜撚後
吓 唔俾後補
扑野點樣後補
話咗扑嘢唔係重點
無標題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞