[1月永續經典] 寒蟬鳴泣之時 業 (43)

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
第二張先行圖,唯一知道魅音+梨花+沙都子係入夜定夜晚唔知去邊到
其他根本推斷唔到,先行圖根本係用黎Fake人,又無話跟時間順序

用先行圖推斷既野我一律唔睇
沙都子=輪迴者係佢係崇騙既行動同語言推斷出黎既
我一直諗輪迴者有2個
咁一定係有人做主導者
即:1.梨花既世界+沙都子幫手(但沙都子行動完全唔似有配合)
2.沙都子既世界+梨花幫手/亂入
2既可能性高好多
綿騙梨花死左事件繼續進行
梨花獻祭/大災害冇左

咁沙都子既世界羽入得2種可能性:
1.不存在羽入
2.存在另一個羽入
即係碎片海羽入比假tips梨花

如果塊碎真係垃圾既情況下
更加助證我既推理
咁又唔可以屈條友用先行圖嚟推
佢講明係根據模仿犯罪嚟推
當然信不信由大家 反正好快知結果
可能佢啲朋友全部L5得梨花一個啲圖係貼得出黎
講真先行圖啲可能性多到
龍7一定會用各種手段逼我地承認魔女
見到先行圖梨花笑得咁開心就知奶嘢...
作劇本我都識
梨花下一集happy完就搵34攤牌
之後34都L5埋
絕望後用碎片自殺
輪迴者我都覺有兩個,但唸清楚啲係未知,好多人都估沙都子係輪迴者

呢個推斷唔係根據劇情推出黎,係作者自己話「完全新作」,你當你自己無睇過舊作,第一次接觸寒蟬既人點知果番說話會搬字過紙呢?

咁樣對第一次接觸寒蟬既人好唔公平,話唔定呢個係對舊作觀眾「騙し」既其中一環Only
有諗過34 L5
但同我既推理冇衝突
除非下集真係多人同時間L5
咁真係令到兇手可以識得操控病發時間
咁就對打針論魔女論果啲好有利
都係
其實沙都子既所有行動真係可以用非輪迴者既說法解釋到
但係新作一開始就點明梨花係輪迴者
綿騙梨花死左仲做落去
對新讀者黎講會點推理?
不過小心過份解讀
龍7冇話個騙係要騙舊讀者
佢話新讀者都睇得明唔代表舊讀者睇既時候對理解冇優勢
完全新作本身就係文字遊戲
梨花係經歷過上季發生嘅事

如果話對第一次接觸寒蟬嘅人唔公平
而無視之前寒蟬嘅野
咁其實無得推 xyz呢個結論都可以係唔存在
就變成得個估字
要推理 都要有個底係到 我覺得用上季內容用底無咩問題
唔係幾明你指綿篇篇梨花死左既意思
我覺得最難理解真係崇騙最後沙都子既行為
如果佢係冇前世記憶
佢嘔同被虐待既事實都係正確
當佢放監出黎真係咁好彩冇發病
佢帶圭一返屋企又做乜
之前同紅月巴討論佢見圭一殺完人又唔係第一時間去求救又係好怪
今次羽入第二集就已經出現,咁早出現我唸係想話比新觀眾知「呢套動畫係講梨花係咁輪迴嫁,咪話一陣睇唔明呀,你地記住啦」

舊作羽入出現好似好後期先出現?太耐了唔記得清楚
新讀者都睇得明 可以係有一啲新發生嘅野嚟證明沙都子都係輪迴者
但唔等於 唔可以同時有舊嘅野嚟做證明

可以證據係多到 新舊讀者都搵到證明
佢指梨花一早係學校死左係屎坑
不過果個位真係唔影響新讀者
因為圭一視點黎
大石發病更難理解,知佢發病原因比起知主角群發病原因更易推斷邊個係黑幕
係啊我都咁覺得
總之就係話比新讀者聽梨花係好人
梨花識輪迴
如果咁講果啲咩梨花上身論更加唔可能
因為新讀者係0%可能推理到
冇錯
我都覺新舊讀者都可以推理到
咁你要努力
我篇推理已經講出左點樣佢係黑幕同時會L5既可能性
你可以得出你自己既結論
咁講法 企係新讀者到 無視上季所發生嘅所有野
理論上會更容易知道真相
應該話
舊讀者可能有機會被自己既認知誤導
但唔一定係劣勢
講真推理哩家野最簡單講就係睇你偵探頭腦
其實係關你個人事唔關你有冇睇過啲咩
聽日睇下有冇動力再打字
唔係就放個純魔女論出黎算

突然有個好笑既諗法
就係K1=觀眾
所以中幾多刀都唔會死
最後大家睇第15集睇到L5一齊殺埋梨花
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞