[1月永續經典] 寒蟬鳴泣之時 業 (43)

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
除非你覺得梨花係黑幕
佢做咁大場戲就係為左厄鳩啲觀眾
其實哩個係貝倫黎
麗奈魅音大石赤坂果啲人都係比佢施左魔法病發再黎殺自己
綿騙佢同大石報串圭一入左祭具殿
用幻覺趕走34富竹
崇騙變左鐵平係屋企
大概係咁
動機係想玩鳩我地
追擊我地做咩
我之前估左兩個可能 都係幻覺論嚟
鐵平隻錶分別係圓形錶面(老師搵鐵平時 鐵平就係帶呢隻錶 可以睇成代表係業嘅鐵平)
長方形錶面(同圭一夢入面扑死嘅鐵平帶同樣嘅錶)
最後係圭一扑完 瞓低前 鐵平手上嘅錶直接無埋 無錶代表幻覺結束or代表發生嘅係假
(如果只係圓形變長方形 咁當然好大係作畫崩壞啦 但佢係圓形變長方形再變消失左 崩成咁我都無野好講)

咁第一個可能
鐵平扑圭一係幻象 扑圭一腦代表圭一受到大刺激 就係圭一睇到鐵平條屍
呢個刺激係源於圭一夢到過佢扑死鐵平
之後由圭一反擊開始 扑鳩鐵平時(做緊夢入面圭一做嘅野)鐵平隻錶就變成同夢入面一樣 我又唔覺係巧合
最後圭一 完場時 鐵平手上就無左錶 不論近鏡遠鏡都係 無理由連崩兩個鏡頭掛
我估代表嘅係圭一無殺鐵平
然後殺鐵平嘅係大石
大石放走鐵平之後可能傾唔埋or其他原因上l5 就殺死鐵平之後去祭典 咁途中就係沙都子圭一佢地返嚟

第二個可能就係圓錶鐵平 扑完圭一之後 圭一就直接暈左(醫院圭一記憶只去到開燈就無)
然後重演圭一夢入面扑鳩長方形錶鐵平嘅係沙都子
沙都子有動機上l5扑人(當圭一係悟史 保護哥哥) 沙都子體能方面 係前面日常玩遊戲可以見到沙都子體能係好強 加上l5
然後最尾無錶就正正係沙都子好驚咁爬走
如果果幕係假 咁後面沙都子冷靜去祭典就無矛盾
當然以上都係幻覺論同埋有巴打講單純作畫崩壞
所以結論係ff太多
竟然
悟史:我呢 我緊唔緊要
見到有人講今季主題係成長
梨花太依賴圭一佢地
而且呢種依賴仲要唔係信任
梨花見到圭一唔跟攻略行就屌老母棄game
根本無信任朋友 只係想重覆佢認定嘅攻略
論狗屎巴幾小氣
算吧啦悟史君
2008個陣你已經係度唱: 僕は戻るんだ!あの笑顔のある世界に
到左2021都仲唔返尼
我嘗試認真破壞你個推理
1)你既推理同場有3個人出場
圭一受左刺激又冇殺鐵平
殺鐵平既係大石
但鐵平係圭一黎既時候已經死左
所以先後次序係大石殺左鐵平
圭一見到鐵平條屍有幻覺
大石走去殺梨花
咁中間大石去左邊
沙都子帶圭一去佢間屋係計劃定咩
佢咁做有咩目的
即係沙都子帶圭一睇條屍但原來鐵平又唔係沙都子殺,咁佢係咪操控埋大石,所以佢咁做有咩目的

2)沙都子殺左鐵平
咁大石係點樣上L5
其實第四年唔係
話悟史扑死伯母(舊版好似係咁
依家的悟史好似絕口唔提
甚至改左
根本就係圭一唔比悟史返嚟
圭一要連詩音都食埋
好緊要,悟史唔瞓喺床到K1都唔會有位上堂
哩個就係tricky既地方
如果改可以點改
佢唔提可以代表有改或冇改
確實有個人扑死左叔母而佢消失左
我唔認為大石講果個吸毒道友真係巧合地代替悟史殺左叔母
同舊版一樣係替死鬼
沙都子=公屋妹
悟史=公屋仔

佢中學都幾樣衰
咩嚟
你要巧妙地將圭一 鐵平 沙都子 大石哩4個人做過既事演繹出黎同時解釋到佢地個動機
而哩個動機又同鬼騙綿騙完全冇衝突
要貫穿3篇係最難既事
So far我睇過既魔女論都懶鳩得(我形容真係懶咁簡單)去貫穿3篇
個個都鳩拋一個意識流答案就冇去解個答案
與怪談共舞,而你在樓梯上翩翩起舞
聽講係貝倫救咗美代子之後嘅故事嚟
點解突然變獵奇畫風
別認真了
無同場3人
大石殺完鐵平就走去搵梨花
即係大石走左
沙都子 圭一先入屋
沙都子都唔知鐵平死左
沙都子搵圭一係想 圭一做悟史替代品

2:唔洗講沙都子有無殺人
大石本身係點上l5我都估唔到
對大石認知太少 唔知同上季人設一唔一樣
另一個title嚟,不過同寒蟬同一個世界
咁都真係唔太靚
隻眼細左好多
同麗奈比係冇咁靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞