[1月永續經典] 寒蟬鳴泣之時 業 (43)

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
呢兩日無晒性欲
我對唔住咁多位
交流下先佢哋玩開開蓋直入式
你只係幫我哋探索自己嘅未知領域
食粒偉哥醫醫佢
沙都子
年紀輕輕就ed
大家覺得今季寒蟬主題係咩
之前係相信朋友帶嚟奇蹟嘅力量

今季係相信食腦腐花有益身體
但你點解釋綿騙大石知道圭一入過祭具殿
佢係點知
Google
脳姦 ぐろ 変態
都係唔search了
我覺得你過度將啲唔係100%確定既野就定義為「線索唔夠」或者「唔可以一口咬定」
事實上我係鬼騙沙都子梨花殺案用排除法去除哂
-正常人殺人唔會刺頸,大機會係刺胸或割頸,又用赤坂既例子說明點解L5既沙都子係唯一一個會以「多次刺入」梨花頸既人
但你會將哩樣唔係100%確定既當成推理唔到
咁當然的確唔排除有人可能好憎佢地
用「多次刺入」頸子既方式殺死佢地

但到頭來唔係搞到自己立唔到任何論咩
事實上你對鬼騙每個scene既推理都留白哂

個人覺得依家得返兩集就完出題
龍7比既線索都接近比哂
根據過往睇寒蟬同海貓的確睇出題篇係有齊線索去推理哂每篇既支線兇手既手法同動機
同咪幕後黑手既手法
如果覺得唔夠線索可能係單純我地睇唔到或者果個位我地諗唔明咁解

同咪其實大家唔同見解都未必要各有各推
或者有啲位大家一齊推理會更快得到答案
我篇推理仲有啲位留白左
入過殿既有圭一,詩音,富竹,鷹野

富竹同鷹野如果係「黑」,佢係可以同大石通風報訊,然後同大石夾份作故仔,扮自己失蹤左,等大石去同圭一R水吹,等圭一自己漏口風
富竹同鷹野如果係「白」,咁就得番詩音通風報訊呢個可能性

富竹同鷹野係新作仲未定位到係咩角色

當然唔排除作者出貓,原來大石偷睇緊,畢竟果到環境咁暗,但劇本係咁一定比人鬧
Exactly
得3個可能性
計埋你話真係比人鬧果個
如果照你語氣應該覺得詩音報串係最大可能
雖然你話當冇睇舊版
但其實舊版就係詩音自己報串
但佢係舊版會係更遲既時間點先報串
你可以用當冇睇舊作既方式諗既
我都期望你諗到之後再諗埋佢個動機係咩
咁篇推理咪唔洗留白哂
鬼騙篇既沙都子如果用刺頸殺梨花,咁佢係L5狀態殺?定係正常狀態殺?因為沙都子睇唔到有咩因素係鬼騙篇去到L5

圭一同禮奈互毆果晚係23號,照魅音所講,梨花同沙都子被殺應該係24號

但我地睇到既沙都子除左係學校之外無其他地方可以見到,即使日期上亦都太遲發病,真係推斷唔到

普通狀態殺反而仲有可能,如果屬真,沙都子黑幕說應該可以90%成立
又話唔識日文
呃鳩我
我篇推理有寫哂
首先我用佢係崇騙既舉動推理左沙都子係輪迴者
哩個位已經同你好唔同
我寫沙都子係L5殺死梨花
原因係梨花改變左圭一既行動
當晚冇打發走麗奈
令圭一提前一晚殺死麗奈
令到沙都子感到世界線變動而不安
我係補充果度解釋話冇講過輪迴者唔比L5,只有梨花有抗鬥
前題我對佢係輪迴者哩個立論係真係正確
但我既立論
你可以話湊巧地
令到其他位既推理都冇衝突咁解

所以我覺得你都可以推理到
或者會得出一個同我唔同既結論
你認為沙都子幫梨花驅蟲後再自殺?
即係你認為沙都子都會L5+唔係輪迴者?
不過就算唔認同都要講
我相信真相只得一個

Btw,既然你都將沙都子係綿騙同崇騙既舉動定義為搞事果個
點解你唔立埋論沙都子就係今季黑幕
或者會幫到你更進一步推理埋其他唔確定既位
你睇返我篇推理咪有講到
一睇就知佢bookmark咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞