[1月永續經典] 寒蟬鳴泣之時 業 (43)

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
咁都聽唔出
係咪未J過優妮仙貝
今次你識嘢

twitter 睇到
寒蟬真係引唔起食慾
食食下法國食緊嘅係咪扒點算
咁多血肉先引起食慾

個杯係梨花汁
新人留名

禮奈同羽入看起來很好飲
梨花味
有兩大前題要作者成立左先:
— 新作無新增幕後新角色
— 新作角色關係同舊作角色關係完全無關(即係重新洗牌)
第一點唔洗多講,有新角色作者點玩都得
第二點建基於作者話完全新作,初見都睇得唔洗理舊作,我理解呢句說話大概就係人物關係同舊作無關

鬼騙篇:

最後圭一係醫院比護士探病,見到護士係帶針筒黎,推斷新作都係有未知病,但暫時未見過有蟲蟲出現,個個都係得把口講蛆蟲病,當佢係精神病先

護士有問圭一「痕唔痕呀?」同過場時圭一有頸護圈帶,間醫院明顯係想救佢,但動機係黑係白暫時不明,否則理得佢死仲好

但間入江醫院係收檔定搬入,其實觀眾唔清楚,圭一同工作服既人(唔稱山狗住,未必同舊作一樣)對話中其實睇唔出

禮奈搬屋黎雛見澤前就可能已經有L3既症狀,即係新作動畫開始時已經內置L3症狀

殺梨花同沙都子既兇手單憑呢編推論不可,太少線索,唔可以一口咬定沙都子係兇手,雛向係沙都子但無確實線索

三四同富竹按道理都係走佬,但動機係黑定白亦都唔清楚,只知有緊要事要即刻做

棉騙篇:

呢篇觀點同你完全唔同,各人認為沙都子先係兇手,就如我既推理,沙都子同工作服既人有關係,圭一打唔到廁所門都係工作服既人鎖住左,雖然我咁講好似好無理,考慮到呢套野套路無咁簡單,最後圭一生還都講左句「咁未好似講到全部都係魅音一手做既?」我覺得呢句一定係作者想暗示觀眾無唸得咁簡單

出發點已經唔一樣,無咩好反駁,各執其詞睇下結果

祟騙篇:

首先,大石係呢篇一定有可疑,呢個一定係無可置疑。我覺得呢篇大石係「黑」,但唔會係主謀只係一個棋子,自己既計劃點會自己發埋病都有

沙都子扮嘔既機會非常大,但呢到有兩個分支。一個係沙都子同鐵平融洽相處,另一個係沙都子早已殺左鐵平,最後毆頭場面係圭一幻想出黎。兩條線都各有理據可以支持

沙都子殺左鐵平論:沙都子就係黑幕,唔係黑幕都肯定好大地位,假設小弟既綿騙篇推說成立,沙都子呢到係可以先殺左鐵平,然後可以想引圭一番屋企再趁機殺佢。但沙都子可能唸唔到圭一早已有病有幻覺幻聽,預料之外所以殺唔到圭一,結果就即刻轉胎番祭典搵人求救,結果撞到大石發緊癲,所以死埋

沙都子同鐵平和好相處論:大概同你一樣,只係打麻雀燕返果到可能係你唸多左姐,應該無太深意義。之後就如我地睇到既所講,鐵平比圭一搞到激起把火就一野扑落去。

關於大石,呢個真係不解,我覺得以暫時線索其實推唔到啲乜,唯一只可以話有秘密唔比得主角群知,但係「白」係「黑」唔清楚。佢發病可以係自然發病,亦都可以係被利用發病
大獲好似變咗ED
個標題笑左 好奇下個post咩標題
腦漿好唔好食? 咪PA~~~
有無人可以用熱力學第二定律解謎?
我覺得龍7既謎底未必再係寄生蟲病呢種層次,咁樣唔符合「全新」既定義,會唔會今次謎底牽涉物理法測?
字面意思
似啦日打夜打
咁你要諗下點樣先屌到個腦
如果想知,Google。不過有啲野睇咗就無得返轉頭
利申無睇
諗到幾個方案
不過唔知你地玩開邊隻
唔好問啊 再問落去會l5
曾經我無得選 依家想你做個正常人
冇KEYWORD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞