尖沙咀omakase疑似支那人扮日本師傅

1001 回覆
1369 Like 19 Dislike
條友假膠黎。。。你追埋佢之後覆個啲

多謝指正...
我唔高手,但正常諗成二千一個頭食麻醬撈墨魚仔?個茶碗蒸求撚其到,高級嘅真係會擺靚個蒸蛋面,見D相食物唔似二千一個人嘅級數,今時今日白子,鮟鮟肝並非甚麼貴價野,海膽用富美丸都係五百一大板(睇相佢唔似)其他魚生就大家心照啦

有時食物味道會比個價錢呃咗,有啲人會覺得比二千食個飯點會唔好食?
咁都仲要保持距離
Openrice 果幾個劣評幾咁有血有肉
內容都相當吻合
你諗吓你食一餐飯要食到幾嬲先會嘥時間寫一篇野警世
我有朋友去過,話嗰個師傅淨係講咗一句日文,

我朋友用日文問係乜嘢呢,師傅扮聽唔到,之後又用普通話答話因為尊重香港人所以佢舖頭唔講日文

可能係真係咁呢,日本師傅入鄉隨俗淨係講普通話

但有可能係一講日文怕俾人識穿
淨係師傅態度我100%肯定佢唔係日本人

利申:omakase副廚
係咪講緊我
你有無睇哂
廚師發板唔一定日本人就香/正啲
唔少香港師傅都唔差
我年幾前都食過,印象勁差果陣我1點幾搵地方食lunch 打去問有無位佢話有,去到bar枱full曬既叫我坐收銀附近張枱。之後叫左8xx個omakase 點知佢一次過好似set lunch 咁出曬比我 唔係一舊舊整 都算 仲要每舊都加同一隻奇怪sauce係舊魚上面 我同佢講可唔可以唔好加果隻sauce 我食唔到魚味 佢堅持要我咁樣食 最後我無食曬比錢走
我好真心㗎,我有朋友之前食過有懷疑過

我都好想知道真相
乜而家啲pr咁落力嘅
係咪有pr套餐
市道差唔落力D無得撈
係啦係啦
未知 就唔好講到知咁
首先..案發..一入門口,發現師傅既舉動有疑
原文:甫進門,二見師傅便用英語連說幾次「謝謝你們來」,覺得奇怪,問個究竟。

打多幾句招呼,有幾撚奇怪...呢度我已經覺得唔合理..佢又話同個師傅唔撚熟..唔撚俾個師傅迎客果陣都係咁架..?

繼續原文:二見師傅嘆道:「香港人啊...真不知道怎麼說。好像昨天六個人訂了位,結果一個也沒有出現。你來不了沒所謂,早點跟我說可以嗎?為了保持新鮮,我的食材100%都是從日本空運來的。
「在日本可不會這樣。我逐個致電他們確認,有些說『來了來了』,結果還是沒來;有些人聽到我的聲音,便立即掛線。

6個客同時放飛機,加上而家有限聚令,即係最少3 pair客啦..3pair一齊放...er..係咪師傅你得罪人呀..?

「來香港六年,是時候回日本了吧...」

呢句野都幾撚中二病feel...

代入下就覺得成件事好撚奇怪...
駁唔到
我想問吓亞師傅話俾你聽食材嗰陣時係講咩文

英文定普通話定係日文?
但佢要扮日本人

功夫夠料唔使扮LA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞