尖沙咀omakase疑似支那人扮日本師傅

1001 回覆
1369 Like 19 Dislike
先唔講有巴打講過遍文有幣病先
見到出文果個放自己讀marketing又放自己營銷page落fuckbook到已經要保持2秒距離啦

睇完之後大眾第一反應咪
「嘩,唔好返日本呀最多我黎幫襯囉」
咁你都知
日本味福島定京都
認真,係香港識流利日文嘅人唔難見,佢咁樣真係唔驚有客講日文就拆穿咩

快啲搵個識講日文嘅人上去玩嘢
Corum Chu
真係要Native + 對自己好有信心
我用垃圾日文同佢講野比佢用英文教訓我錯grammar

但事後問返日本做野既朋友 我冇錯
都覺得奇撚怪怪 點會有日本師傅咁話個客
而家先知原來支那人扮日本人大鳩我
之前有人試過 話C苦講自己尊重香港文化 死都唔up日文
真係人唔笑狗都笑
通常都係講 君日本語本當上手

重點係 我用日文同條友講 我同事唔撚食魚
佢教訓完我
之後佢繼續比魚我同事食
五舊水食個日本情懷點知大陸風情
Ching收左佢地幾多錢,menu既日文錯哂,又比客投訴檯面污糟,如果呢d嘢發生係日本,呢間鋪一早收左皮,係咪得香港人要求咁低
日本自古以來 下省500字
仆街 我有啖水喺口 噴到個mon同keyboard濕曬 笑到差D濁親
當人水魚 ,賣返水煮魚啦
又中又日,成間東海堂咁
にぎり寿司日文壽字 根本同繁體中文唔一樣
我唔信一個有堅持嘅日本人容許自己個Menu咁柒
睇埋果兩條摺痕真係大聲笑咗出嚟
70幾蚊去食個頹西餐,啲餐牌都唔會有條咁柒嘅摺痕
正常程序 唔係應該問你(客人)有咩唔中意食
之後再佢決定整乜你食

宜家跟例牌出餸就寫明食咩啦
間野依家先俾人踢爆
都好勁
就係冇問 (同埋我同事都冇主動講)
然後出完前菜 出第一舊魚
我同事就塞比我食
然後我同個師傅講 就咁了
正常多數寫握り
海膽杯真係唔知做乜鳩
同埋我好似冇見過前菜け呢樣嘢
單野越睇越好笑

拿 我話你知個班跟錯窗share d撚樣會點講啦

: 雖然係支那人, 但你香港人放飛機唔係單一事件, 都係劣根性

根住quote返之前香港人係日本放飛機事件等佢地無咁柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞