尖沙咀omakase疑似支那人扮日本師傅

1001 回覆
1369 Like 19 Dislike
正常應該落booking或者confirm booking嘅時候就問定
因為香港omakase嘅食材通常預早訂定,唔會到時先問。
想當年去日本溫泉旅館,會席料理,上菜個姐姐扮講日文,介紹D菜,佢老細即刻黑曬面,佢就勁老尷然後我用日文同佢講你講翻中文都得架,個姐姐即刻笑翻。後尾問佢原來第一日去日本做intern 不過佢D日文我真係笑撚死

事但拎間日本壽司店餐牌對比下

價錢俾我係日本人,我會set做480,580,而唔係499囖
仲衰過爭鮮呀大佬
有幾好笑,巴打分享下
師傅預約果時已經會問有乜唔食得 無可能唔問
これは然後用50音是但up堆野
戴住口罩唔出聲分唔出都正常

不過搵灣仔拉麵舖有間叫幸屋
餐牌啲日文好好笑
講乜鳩 一句都睇唔明
講時講我記得太古城間food court賣飯間野以前好似都有個中年男人扮日本人 ,落other用英文問人 但我聽到佢用流利廣東話粗口鬧廚房出餐慢
有回游鰹魚,巴打幅相應該係9月左右影?
冇當過幸屋係拉麵店
灣仔咁多拉麵店,點解要去幸屋
想當年去日本溫泉旅館食會席料理,上菜個姐姐扮講日文介紹D菜,佢老細即刻黑曬面。姐姐仔就勁老尷,然後我用日文同佢講你講翻中文都得架,個姐姐即刻笑翻。後尾問佢原來第一日去日本做intern,不過佢D日文我真係笑撚死。

旅館冇教佢點讀咩?
你去買返盒海膽,買兩條魚生切片,其實都做到佢個效果。差別最多嘅地方可能只係 你屋企把刀唔夠利切魚無咁靚架咋
如果真係大陸人扮日本師傅 真係搞笑
香港地大把人有學過下日文或者對日本文化有興趣 呢啲紙包唔住火嘅行為 仲要係行高價路線 事主嬲多兩錢重

你話爭鮮8蚊一碟 老嘢唔識食就話姐
再唔係,用片假名英文頂住啲生字先呀
應該有稿俾佢背 佢記唔到/日文根基差
唔係我影

取圖自羽田機場嗰間壽司店
食過一次 從此意猶未盡
我喺築地市場搬之前嗰年排通頂食咗一次壽司大
不過你呢個唔係omakase嚟
我喺京都食過一個老師傅嘅小店(一樣唔係omakase),係唔太食得慣小肌,其他都還好,但偏偏小肌係江戶前壽司嘅經典之一
海膽唔多新鮮
係日本人,日本公民。
但係前支那公民。
攞到日本passport大晒,仲尊貴過香港人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞