尖沙咀omakase疑似支那人扮日本師傅

1001 回覆
1369 Like 19 Dislike
其實好多地方要識自駕先得
鄉下地方就算有電車都係疏到仆街
酒店定旅館都係rakuten travel book 好哂
搵野食可以tabelog搵定先
日文識d簡單應對law
如果日文苦手去番東京 京阪神都夠既
咁又冇 我果次食就味道冇乜野
淨係覺得個師傅同個女人態度好西

覺得唔係特別好食
但因為我果次係第一次係香港食omakase
(之前只係食過壽司大)
以為食材搭完飛機係咁 就冇理到
咪係, 芝麻好影響d壽司d味ow
一睇就知係放題/爭鮮水準
走咗會俾連登仔開post批鬥屌晒全香港人

港 人 放 飛 機 ,日 本 小 店 空 運 食 材 變 垃 圾
https://lih.kg/aJfMHNU
早排同我friend都諗住開返間
而家又平租
因為港豬實在太易呃
好快番本

求其搵啲批發湯底做下拉麵
咁就人日頭收你百五蚊扮高級嘢
灣仔有間戇鳩壽司店
一個冬菇切開兩邊一串收60蚊
發達係靠呢種生意模式
老實你呢個係好明顯既logical fallacy,唔好咁去make argument
求奇食個lunch都幾千蚊啦
3位數樓下個d 直頭唔好提我屋企隻狗都唔食
後面果句好精警
我覺得openrice啲好評未必全部係打手
但一眼睇好多都話「omakase初體驗」
即係無食過,自然唔識比較

真係食開果啲就好食得出個分別
上面第一張相擺明係啲鼓油多到流出黎
feel到好咸,一拎起就會散

openrice睇仲有張上個茶碗蒸個碟上面勁多水,洗完無抹到咁,貴既日本餐廳唔會連基本presentation都咁差
仲要呃完香港人
轉個頭屌香港客西
如果啲魚係靚,梗係逐一食真個味
使乜拼埋晒,魚又包住堆海膽咁食
咁土豪式無味覺既食法真心好支那
唔知你個邏輯係點
如果佢想寫日文 一個日本人無可能咁樣寫得錯 重讀幼稚園都唔掂
如果佢係想寫中文但唔熟 喂大佬份野係漢字同平假名混合 中文有平假名? google translate都唔會咁啦
有合理懷疑佢係扮日本人
前兩日黃店態度差個post 啲人又唔係咁講個喎
話最憎態度差嘅鋪頭 要整死哂佢哋先得
依家佢唔係黃店 就唔係連登講得?
請指教

日本人->識寫日文->識寫日文menu

所以”唔識寫日文menu=唔係日本人”

有乜問題?

如果我話 “識日文menu=係日本人”就係logical fallacy
依家唔止menu錯 仲有支語屌人 同唔識講日文
你明唔明呀
你條廢柴又柒一次
問題係依間係omakase,唔係普通日本餐廳⋯⋯
收你幾百近一千既價錢,連menu 都錯?
就算唔識日文都會請人寫吧?求其到咁好打極有限
收皮啦廢柴死藍絲
其實呢間野係衰扮日本人既omakase 師傅扮得柒
講真一般廚房收埋起黎,同樣食物靠地段裝修已經可以呃到99%港豬 搵下pr 打手帶風 openrice 照樣幾千正評

屌其實d老細咪又係大陸呀叔
做臭個朵 就改過新名 換個鋪位
繼續呃香港人屌香港客西無限loop
依個係重點
高級餐廳一定會expect多過其他
你80蚊碗拉麵我唔理你餐牌D文法點撚樣啦
但收得1千蚊就唔可以錯餐牌囉
唔係寫錯字咁簡單喎
係成個語言都錯左
日本人=識日文 means equivalence
⇒ means implication, use the symbol wisely otherwise u are saying knowing Japanese = Japanese, or simply use if then
作為窮撚,一次omakase都冇食過,唔駛中伏

越描越黑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞