認真問剝橫生智慧齒

379 回覆
19 Like 0 Dislike
一直都係係屋企自己搞掂
因為係米都食唔到野,係米都痛
長痛不如短痛,一炮過
補充一點
我係唔怕痛既
成手紋身都無覺得痛過
但 dry socket 係痛撚到我不能自拔
所以記得好好照顧傷口
早幾個月排
要排3年
咁癲 我中途都痛到睇左兩次醫生食消炎藥
出面剝一隻都幾千蚊 我四隻仲住一晚院好似先幾百蚊 岩我啲窮人(窮人冇得揀)
其實你驚既話聽完可能仲驚
但冇想像中咁可怕既
我係習慣訓上去就合埋眼
唔會睇住個牙醫放咩工具入個口到

我有隻橫生都係開刀再鋸開一半拎出黎
過程其實都係10-15mins
佢鋸緊嗰陣唔痛
但會feel到有啲熱力

利申分4次剝哂4隻
4隻都唔同時間生出黎
有3隻正常生哂先發現個口唔夠位
令我一直咬到口腔內壁好易發炎
所以最後都係剝哂佢
出面剝好貴
生咗二年冇理到
你已經好好,我係剝到一半個陣頭暈,跟住個醫生停哂手比我抖抖先再繼續

而家諗起都覺得好柒
我都係因為出面貴先排政府
點知要排咁耐
如果個口夠位生,無頂到其他牙,而且你刷牙又刷到佢的話,好似係唔洗剝

不過都係搵牙醫檢查好d
係咪我 可能我剝得一隻佢覺得簡單
好恐怖
5年前試過起QE全身麻醉做閪四隻
醒返塊面就好腫好痛 係咁流口水
開左一個禮拜病假比我
開定左好多panadol比我
個時痛到每隔六個鐘 一定會痛醒我要食
QE 4隻分兩次
係手術室劏

張床好似劏屍個啲金屬床
我好似俾人解剖咁

真心替牙醫辛苦
成隻牙7-8cm長
碎三截先剝到
重要超用力
我上面兩隻直生,所以應該無問題
係下面兩隻橫生都露咗半隻出黎
上年六月尾右邊個隻開始生到頂到前面隻大牙好唔舒服
D牙肉腫咗成個禮拜真係頂唔順
決定上黎問下連登仔邊個牙醫好,始終佢地係首推鄧幹耀
再上網睇下佢評語,無乜特別負評,好多人都話佢手腳快

入到去照X光,佢話我有四隻智慧齒,要唔要一次過剝埋
我話下次痛先啦,四千幾剝一隻啊
佢d手勢係幾好,打麻醉針都唔會特別痛(之前跌爆個一次門牙,搵過一個牙醫打麻醉針都痛到仆街)
之後鋸開d牙肉,切開隻牙,其實過程係好快

姑娘就話其實過完麻醉可以正常食嘢(兩三個鐘左右)
但其實係食唔到架,我剝右下,想用左邊食嘢都想死
食咗兩日粥之後開始先慢慢食返飯
但我都係剝牙個位腫咗成個禮拜,瘀咗成個禮拜
兩個禮拜後拆線先叫正常,畢竟條脷成日會走去奶個剝牙位
見人話剝完即刻食止痛藥保平安
好彩都仲叫好返得
下面真係好多人都會橫生 好多苦主
瑪麗醫院全身麻醉一次過剝
第二日已經出院食拉麵
我照xray都係話大牙側邊少少蛀 菲臘幫我排埋補牙係唔知補唔補到
琴日search完 dry socket好似都幾易發生
全第麻醉 吸一吸就訓
我全麻都係四隻
個見習女醫生插唔中
比佢插幾下都唔訓又痛
比個老野一插就訓
做完之後都唔係痛
係有野那住那住同成口血腥味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞