認真問剝橫生智慧齒

379 回覆
19 Like 0 Dislike
打針果下最痛

剝完反而係擔心個傷口會爆多啲

痛就一般般

利伸:一次過剝四隻 局部麻醉
但我咁多年嚟都無事 係咪算好彩
不幸中嘅大幸
你會唔會都係去咗睇李鄭屋嗰間?
我難剝果兩隻都係私家嘅
不過我喺菲臘牙科嘅個人經驗係良好
無靚靚診所 無溫柔姑娘
但有好小心嘅學生 同經驗豐富嘅老師

第二朝無痛到唔記得左剝咗牙
刷牙時成枝牙刷對左埋去

好彩無事
係架 你唔會覺得痛only 但會feel到佢搞緊你啲牙的
學校牙醫不過佢係連鎖嗰啲診所嚟
其他兩次都係局部麻醉不過唔使開刀同拆線,就咁用夾剝落嚟之後好似咬住舊棉花一個鐘,由佢自己埋
感覺開刀打嘅麻醉針痛啲
我都以為好多年無事,一直無痛無問題,又定期洗牙。唔同牙醫都叫我考慮剝,話夾住個位,牙線入唔到,刷又刷唔到,再唔剝遲早蛀。

直到幾年後,成日覺得好難「了」牙,走去叫牙醫剝,已經話太近神經線,要搵專科攪。剝完結果隔離大牙已蛀左。因為側面蛀入,補唔到要整牙套。
局部麻醉好伏
都feel 到
點去到公院做?

轉介信?
有無好介紹牙醫

我去思傑牙科紅磡個間
冇必要就唔好做全身麻醉啦
我都剝晒四隻,每次兩隻,局部就得,不過個牙醫好廢,打麻醉藥打到歪晒,叫佢加藥又唔加話再加就overdose,痛到仆街
屌佢啲藥應該打入牙肉,但有啲凌空射落條脷度,cls
補充返,我係一路剝一路痛到仆街
見到上面咁多人都係局部麻醉但冇痛,我更加肯定當年個牙醫有問題
點解果時on99冇投訴佢
鄧幹耀快狠準,相比出面橫生貼近神經,$4xxx/隻差唔多啦,而家應該加咗價
雖然之前我隻牙係碎裂中途插咗落牙肉,兩年後執返啲碎出嚟😂
但無試過4隻咁痛苦,建議可以去睇一睇鄧先😂
非打手😌
點樣先可以排到醫院?
就咁睇普通門診轉介你過去?
一個星期全流質食物
瘦10磅都得
我嗰陣時剝完 五日淨係飲豆漿
但都建議一次4隻
私人既話雖然係幾貴,但剝完係完全唔痛,基本上幾個鐘之後就可以正常食野
公立既話就便宜囉,自己諗
寰宇希望牙科中心幫到你
手勢好同好平
鄧幹耀好敷衍病人,而且幾爆都比人book ,排隊排到我仆街diu !
我之前一次過mock三隻,上一隻,下兩隻打橫生
我又係超淆底超怕痛果啲人,所以去咗搵專科醫生整
我consultation果時同醫生講我好驚,問可唔可以全身麻醉做,佢話全痲要入醫院先做到,做sedation 可以喺診所做,大概係佢比粒藥丸你食,過十分鐘你個人會開始Wing wing地,好眼訓,個人控制唔到咁半睡半醒,之後醫生就會開始做,照打麻醉針落牙肉,打碎隻牙拎出嚟etc.,全程你個人會好平靜,訓下醒下,45分鐘到就mock曬三隻,唔知點解一做完個人就開始識得醒,行番出去走人。不過醫生會要求有人陪你走,廢事你行到出去又唔清醒
我有定時食藥,同可能醫生手勢好,所以完全一啲都唔痛,當晩已經可以食串燒同糖水,不過肉要切細先放到入口食,因為塊面仲係好腫同啲牙冇力咬野。第三日已經可以開始正常食嘢。專科醫生比多少少錢不過物有所值。
樓主可以問下醫生有冇食藥sedation呢個option, 咁你唔使全身麻醉做住醫院。樓主加油!唔使驚!
師兄,有冇邊到剝智慧齒係平
我想剝晒四隻
一兩個星期mock 隻牙都6000, 仲要係因為識人discount 左
一次過剝晒四隻到底要有幾大嘅勇氣先夠膽咁做
係,排診所再轉介

不過睇comment 有得再揀都係排菲臘好,醫生姑娘一定比公院細心

公院剝完去拆線佢都拆漏一條要我返到屋企自己掹你就知幾hea
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞