認真問剝橫生智慧齒

379 回覆
19 Like 0 Dislike
橫生一定要碎啦
咁又唔會 可能因為我細個有”cool”牙
睇慣牙醫同痛慣
同埋你預痛2-3日 又唔係真係痛好耐
我都係一次過剝哂四隻,做靜脈注射的麻醉。
都係公立排左成年,冇後悔,因為平同唔洗受多次
但剝完腫到豬頭咁,食足半個月一日n餐粥。
我係好怕痛的人,剝完的痛我忍到
選擇困難症係呢d時候更嚴重 屋企人一聽到我想一次過剝屌到我飛起
話驚我頂唔順(天生身體又虛又弱
我以為最簡單都仲可以食到粥
係咪我ff太多
屋企傳統到仆街 我全身麻醉個term都講完已經屌到我起起 以家好大可能分2次係菲臘做

絲打個陣有冇考慮過監測麻醉?
上面正常生嘅話其實冇乜嘢,要剝好快就剝到,傷口都會細好多

係你下面兩隻煩啲。想剝得爽手啲嘅咪搵專科,貴啲但一般都會熟手啲,尤其近神經線嘅牙
排期9個月至1年?點解之前有人開 post 話3個月內由檢查到剝搞掂哂?
個info係今日個醫生講嘅 我諗可能係佢係嚴重case所以先排快d? 因為我就冇痛冇事嘅 係冇位生咁解
仲係學生 專科之前問起碼8千蚊一隻 所以先走左去排窮撚最愛菲臘做白老鼠
其實有得揀寧願分開剝,全身麻醉係有風險,我覺得為左剝牙怕痛就唔抵搏
我左下智慧牙瞓咗24年。
不過因為前面有隻大牙爛剝咗,佢總算有少少位生存下。
「監測麻醉:用血管注射的方式,令病人在 放鬆和昏昏欲睡的情況下做檢查或手術,但由 麻醉科醫生進行,並監測病人情況包括維生指 數及意識。」

係咪同我隻靜脈麻醉差唔多?我都6年前做,個陣得全身麻醉(插喉),靜脈麻醉同普通麻醉針。

插喉我剝牙姐 唔洗咁嚴重的。麻醉針我最怕剝牙,仲要4隻牙,唔考慮

So far 都冇後悔,不過做完出黎咬棉花唔夠實,冇得係某時間前止到血,要住多晚院
我都係橫生,等菲臘電話去檢查,依家聽到要等1年有d 驚 不過出去搵專科剝真係好L 貴
?$
試過局部麻醉剝四隻
醫生分左右兩邊 分2星期
頭一次右邊 無腫係剝完冇力食嘢

跟著以為剝智慧齒冇咩特別
點知另一邊勁難剝
出埋錘仔扑開四份
剝咗成個鐘
最後腫咗半個月

智障齒真係逞後生剝
生得愈耐 會愈難剝
同樓豬情況一樣

要剝兩隻,去街邊洗牙個陣話我橫生

一隻5500$另一隻千幾
情況同你一樣,不過我分開咗4次剝
最後兩次就局部麻醉開刀剝成個過程其實一個鐘都唔洗
剝完嗰一日還好,第二&三日就有少少痛,同埋個口擘唔到好大
如果你唔怕痛,我建議局部麻醉啦。感覺上全麻幾傷身
一定係全身麻醉剝哂四隻一次過
我就是成功的例子

有朋友局部麻醉,分兩次剝
佢形容係唔痛既,但清楚感覺到有人撬開你個口,鐅鐅鐅爆係隻牙,口內打樁機

我寧願全身麻醉完,智力減10點算
我有一隻又係橫生到冇位,蛀左再崩左忽,再蛀到痛

其實入去診所果下係驚多過痛,打左麻醉針其實已經冇曬感覺,淨係feel到了了下,唔知醫生做緊乜,係睇到佢聯針就知就做完

雖然我出到房外面都係好唔爭氣咁見頭暈

第一晚食粥,第二晚已經同fd去食海鮮餐,不過樣樣都要搵較剪剪細同埋個傷口成日跌野落去煩d囉

塊面少少腫咁囉,d仆街同事仲唔信我剝智慧牙,好彩有拎醫生紙
我等電話都等左半年 本身直頭以為個網假架 因為報完係完全冇任何message通知佢地收到你嘅apply 直到我出面照過xray 諗住搵專科 先突然收到電話話可以睇
但都係要排期 覺得疫情應該已經係少左人排架啦
我去2次佢個醫院都冇乜人係到
鄧開刀一隻4千幾
醫院平好多既 如果你等到
不過好少見人全身麻醉去剝牙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞