認真問剝橫生智慧齒

379 回覆
19 Like 0 Dislike
Sedation淨係食粒丸仔就得,個專科牙醫自己可以做到。監察麻醉要入醫院有麻醉科醫生做,應該要靜脈注射?兩樣應該唔一樣
你可以問吓菲臘牙科個醫生可唔可以幫你加錢做sedation,如果你係教學病人我唔知佢肯唔肯
想當年我剝智慧齒之前都係猛咁上連登睇post,剝完一身鬆晒。sedation 同麻醉真係好重要,好似瞓醒覺就mock完咁,唔驚
一次4隻 乾手淨腳
當剝一次痛7日 一次4隻痛d過7日
分兩個2次要痛14日
我都係上面正常下面打橫生,去咗樓下牙醫剝,淨係剝下面兩隻。剝個時主要都係驚,反而唔痛。之後個一兩日先痛要keep住食藥。所以樓主都係長痛不如短痛一次搞掂佢。
我琴日搵鄧剝左4隻,最大影響問係痛而係食問到嘢
好肚餓
打錯字,問>唔
請問巴打去邊度做?
我嘔吐反射好嚴重 牙醫一掂我就想嘔
梁耀殷醫生,佢喺菲臘牙科醫院
我係自己搵普通牙醫叫佢幫我寫轉介信去搵梁醫生, 我係做私家病人唔係教學病人,自己比錢果種。我唔知道佢而家個程序變成點,重收唔收私家病人,你可能要打電話去菲臘問吓先
一次4隻你真係成個星期含粥都得
而且打橫生既多數要開刀縫針好得慢過就咁剝
個段時間個口會一直酸酸痛痛到你拆線食飯都冇胃口
剝完個晚唔食止痛訓唔著
係呀,打電話問佢叫我email比佢,但我就好懷疑佢係米收到
其實唔痛
係食野麻煩
可能睇醫生手勢
Thxx
冇撚嘢呀 完全唔痛囉
最多咪損咗啲
我全身麻醉冇反胃又冇暈, 同埋其實係小手術應該淨係做左半個鐘左右,連埋麻醉藥過起身最耐一個鐘。老實講咁我又唔覺得我有蠢到😅
喺將軍澳醫院做唔使瞓過夜,即日出院,過兩星期再去醫院拆線。腫咗我諗有七日到啦
唔太記得不過應該唔超過$200,但係我排期忍受左4年
我屋企人又係咁,甚至叫我唔好去剝
因為之前冇聽過我話牙痛
只係個排睇牙醫check到係阻生
我上個月係醫院一次過剝四隻
監察麻醉咁做
做嘅過程完全係訓咗咁咩都唔知
做完亦都無話痛咁
可能個醫生手勢唔錯掛
係腫咗幾日
同埋要食啲軟啲嘅野
剝咗兩隻橫生嘅先,正常嘅唔好剝住。
就算之後要剝都冇咁驚,因為最痛嘅已經試過
相信會 但我係私家剝晒打橫生先知有菲臘牙科
我反而成個過程冇乜點痛過
果陣局部麻醉
開刀剝左下果隻
由打針到上線埋口只係用咗20分鐘

除左剝完果晚枕著流血之外(夜晚冇刷牙冇漱口,只係食咗少少粥)
訓醒第二日已經冇哂血
唔郁個傷口既話
都唔會有咩感覺
大約一星期就埋哂口

感覺上剝完之後痛唔痛
由開刀果個人嘅手勢加佢剝嘅方法嚟決定
下星期喺瑪麗全身麻醉一次過剝三隻智障齒
本身都係菲臘教學病人
已經唔係第一次喺瑪麗做牙科手術,所以完全唔驚
等我體驗完,同樓主分享下,唔使驚
我個時都問過醫生呢樣野

個醫生話「我無所謂阿,你頂唔頂得順咋」
上年一月頭全身麻醉剝哂 計埋住院sick leave咗一個禮拜 痛一次好快捱過
如果唔係疫情梗係入院一次過剝

而家就返菲臘喇
排期要排完一年 應該疫情啱啱好完
個陣問個醫生都係咁答 我心諗 我真係恭喜你
祝福你順順利利唔腫唔痛 留名等分享
連登有愛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞