試當真(游學修/蘇豪/許賢/火柴/Locker/Jessica)(5)

1001 回覆
73 Like 63 Dislike
其實聽賢講魚都幾好聽
講賢媽最正
哎呀 呢舖大劑 片都唔識睇
首先,成個班底有唔同性格唔同風格嘅人,對成個創作團隊嚟講,係一件好事。

但開live嗰度要開成兩個鐘,其實真係得修哥呢種MBTI人格裡面係好重「J」(judgement)先可以hold到咁耐,我齋睇片觀察,頂盡下一個「J」都係locker,而許賢同蘇豪真係近「P」(perception)嗰邊,唔會覺得樣樣嘢都需要有strong opinion,或者唔覺得有需要去推廣自己嘅取態/做法。

豪腎Locker佢地會聆聽、分析、整理,對所有嘢都持開放態度,但變相即係冇(預設)立場。而家每次開幾個鐘live,但片就得三條,每人齋分享都唔會講到幾個鐘,所以,當缺乏唔同陣營嘅strong opinion碰下火花,個live過咗頭一個鐘係可以好悶,亦都係修哥辛苦同覺得孤獨嘅地方(我估)。

ca姐我仲觀察緊,觀眾始終睇唔到幕後嘢同日常工作。但我感覺得ca姐有樣嘢蝕底嘅係,試當真每條片每個人都有金句出到嚟,但ca姐最盡都係得句「妖」可以深入民心,我覺得問題在於,無論班底又好,吸納咗嘅觀眾又好,始終絕大部份係男性,暫時ca姐講過嘅對白,男性觀眾係好難活用到。

樓上都有人提過金剛crew開live個style,其實都知冇乜可能會做到修哥想要嗰種氣氛,修哥做到拋個觀點出嚟畀人討論,然後修哥就可以由得其他人傾住先,從容不迫去追留言,再發掘下一個話題;但其他人鍾意聆聽修哥嘅觀點,聽完個腦再要處理,根本冇多餘嘅能量去睇留言,或者唔習慣去主動搵其他comment去衝擊一下自己個想法。
咁Ching平時睇開咩片,俾一兩條出黎俾大家學下嘢呀嘛thx。
比啲例子邊度食同一條水 拍同一橋段
冇既一律當9up
愈亂愈好
次次謝票場都feel到修哥好吃力,佢已經每次都提其他人幫手讀觀眾留言但無咩人理
Angel啦同莎本身同locker阿修兩個熟吖嘛
寫緊越寫先發覺佢哋幾日諗寫拍係幾癲既一件事
live無留底?邊度有得睇返
請課金 試下毛就睇到
唔係太想知
其實謝票場不嬲都冇乜好睇
但Locker平時太認真,所以live時大家都覺得佢摺埋,而且你睇到佢對演技追求慾好大,要佢live做返自己就好難。謝票場其實好好,可以分享果個星期創作意念,係對創作者既尊重,但仲維唔維持到咁既氣氛,我覺得可能搵岑珈其talk得下既嘉賓頂一頂好,又或者轉轉形式,唔駛大堆人坐定定咁讀留言,free style大家會易handle
槍王之王好好睇
其實有時有個lead 開既人係到, 係會令其他人無咁active, 因為下意識覺得會有人搞。

可能游學修唔係到, 佢地自然會補到位
豪哥 腎仔係咪同Locker又d唔妥?
有次修哥唔喺度,腎仔試過擔大旗,幾好睇
合約完啫 我諗
有d野自己識笑咪得,個堆衝出黎唔知做咩
朋友間講笑話人廢老都要屌 痴撚線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞