[最終回倒數4] 進擊的巨人漫畫討論 - 136話

1001 回覆
35 Like 5 Dislike
兵長終於死一路唔明佢開掛有咩咁型
估佢會留低到掛
希望我唔會燈到
吉克 呢啲自以為係王族,自以為幫到自己族人,以為自己搵到最好答案,真係好嘔心,有冇諗過真係俾佢絕育成功,到最後一定全島高齡化,一定係地獄

比起佢戰錘當家既做法仲好,係最終都要消滅艾族嘅情況下,做法有效乾脆直接,係敵對立場上我唔討厭戰錘當家,但吉克極反感
每個人都有理由,冇邊一方係絕對正確,呢d唔係咩新野,從來都係睇自己撐邊方

我代入艾倫、艾人角度
你吉克絕育派等同叛國
全國被巨人迫害一百年,都算,平民生活得好好地,最多落後d
更唔洗講艾倫睇到遠洋既同胞形同家畜
無啦啦全世界話要我用全國既延續 黎負番千幾年前祖宗既責任??黑人問號

重點係 呢班人以巨人威脅之名,當中有幾多係覬覦島上資源?
我艾人淨係覺得吉克好撚on9,懶係正義撚,為人作嫁衣裳,自願幫人做手天使

再者 點解唔好咁快代入香港人諗
定係你驚用呢個方向諗?
好多時歌影視文藝作品同現實都可以相提並論,互相借鑑
我唔認為一個真香港人可以代入敵方心態去諗
如果你話 代入吉克角度 吉克係啱
ok冇問題
但如果你話代入艾人角度,吉克係啱既話
你咁樣只係賣國
被迫害 就要抗爭到底
就係咁簡單
點解我支持艾倫係因為睇晒成個故仔之後
唔係代入任何一邊
而係以上帝視角知道呢一代島民係人畜無害
唔係馬萊班仆街去搞鳩佢地都唔會引發咁多事出黎
馬萊班人明明知道不戰之約呢樣野仲去搞鳩人
而家俾人自衛打返轉頭係抵死

反而島個邊試過想和談都冇用
冇辦法之下只有反擊
係咪4月9出最終話?
其實地鳴滅世係咪真係解決到問題
只要有一小撮人生環 地鳴滅世呢段歷史一定會傳落去 到時咪又係憎艾人
所以艾倫先會覺得要全滅
唔係仇恨只會不停循環
所以艾倫咁痛苦明白佢地係好人都要踩死個對貧民窟兄弟
問題咪就係係咪真係可以全滅到
我唔信每一寸土地都可以踩渾晒
又或者咁啱有人死唔去
正如團長所講,只要人類減少到一人以下,就唔會有內鬥
地鳴定絕育其實都解決唔到個問題
-里維對團長嘅承諾(斬死吉克)
-東洋一族嘅秘密?
-135貝爾托特出現喺阿明面前並且流淚
而家畫到好似真係踩死晒
淨返睇打交個班死淨種
巴哈更新

本話標題《獻出你的心臟》
眾人在半空中談論可行的戰術
要由米卡莎親手殺了艾連
皮克解除巨人化恢復人類型態跑到前任戰槌背上再次巨人化並咬掉後頸
兵長開始回憶起過去的夥伴們(包含韓吉、艾爾文)
每個人都被各巨人圍攻,彼此間互相掩護
阿爾敏的靈魂看見躺在地上不動的自己的身體
拼命叫喊著動起來,一度誤認自己已經死了
然而,這裡便是道路裡面
最後恢復意識醒過來
身後的吉克正堆著沙子
阿爾敏和吉克談話
吉克問:你也被尤彌爾吃掉了是嗎?
吉克 兵長 皮克 應該死
真係要mikasa殺艾倫
換吉克做苦工堆沙
其實話3人死
呢個情報係咪真嫁
睇到吉克嗰到笑咗出聲

吉克堆沙
兵長有走馬燈
即係依家D巨人全部都係佢整
levi
諗返起之前都有人問尤彌爾出左黎係咪換左吉克堆沙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞