[最終回倒數4] 進擊的巨人漫畫討論 - 136話

1001 回覆
35 Like 5 Dislike
對 就係因為係艾人角度
所以艾撚先會成功
我都覺得兩邊都好極端
比人打壓咗咁耐 安樂死係一個唔錯嘅完結方法
但係諗深啲 本身已經咁慘 仲要我安樂死
好似益咗出面班仆街咁
應該自悲撚會偏向揀呢邊

當選擇地嗚
殺晒啲仇人 固然係爽
但係艾族就背負咗殺人狂呢個心理陰影
同埋好似有啲自大

可能香港人比政府打壓得勁
所以大部分連登仔都揀地嗚
同時因為咁樣我都唔係好代入到阿明d救世思想

大佬你比巨人搞死哂仲成個團,元兇就係民族仇恨,同時明顯係無解決方法,咁點解仲會寧願救外人
呢個我真係接受唔到

如果你一開頭用呢個point我又buy喎

呢個係立場問題
梗係人地死好過自己死

艾倫立場:我地都匿埋左又諗住和談,點解重要逼害我地,你地唔死咪即係我地死

吉克:匿埋左又諗住和談都冇用架,佢地都係會逼害我地,不如我地逼害埋一份滅左自己個族啦
因為我成日諗起皮克斯司令個句野

人類係會不停地鬥爭 , 只要大家有共同敵人
人類先會齊心對抗
所以安樂死 只不過對世界少一個藉口

一來我本身唔係民族主意者
二來我中意艾撚追求自由既心態
我想要既係一種價值觀

就好似阿妮屌撚曬鬼 乜撚艾族 馬萊 全部都係自私既人
係 睇你點代入
正因為咁 所以唔係你死就我亡
所以有"權"個刻 點解仲要係自己亡 而唔係要對方死

對自己民族絕望 要考慮既係 建基於咩原因
好似支那咁做咩都咁黑人憎 (包括政經環保文化)
好似故事入面 艾島既艾人咁 係因為前代既戰爭 而比世人討厭
而仲要考慮 當代艾島人民 仲有冇呢個特質?
即係會唔會好似哥布林殺手d哥布林咁記仇 現代既艾島人 仲有冇諗住征服地球?

再講局部地鳴 生唔到仔 人口唔係好似戰爭/瘟疫咁斷崖式下降
雖然以 歷史計 80年/100年 可以係好短時間
但吉克成功 艾島 最後既十年 點過? 咪仲慘撚過地獄?

最重要既係 艾島內 vs 艾島外 其實2邊都無話無左邊個唔得 (唔似中國同國際太多千絲萬褸既關係)
所以 要以現實比較 艾島人 就好似d極少數既非洲食人族咁 不理世事
唔計幅射 突然有喪屍瘟疫 死哂出面d人類 (假設佢地島食物鏈無斷) 食人族依然好開心咁生存 咁仲洗咩理 食人族以外既人咩生死

吉克: 得啦得啦 , 艾人quit 你地打飽佢啦

佢都有講過戰爭唔係好東西
首先習近平 覺得呢個香港民族根本冇得救, DNA有問題
你首抽係香港人,比全中國憎 DNA又改唔到
咁習近平可以幫香港人絕育停止呢個血統再誕生到呢個世界

其實呢個咪習近平心態,一個皇帝心態,同你呢種奴才心態

但香港人咪一直叫人唔好生仔 唔好害人
其實呢個心態唔係吉克咩? 成日叫人走?

吉克唔係叫人絕育,係直接幫人絕育
叫人走?吉克有比機會人走咩 on99 比如

係咪用艾撚 可以用"地鳴" 所以冇得比喻?

唔係因為艾主席地鳴冇得輸,而係佢為左自己嘅族人願意去戰鬥,而唔係高高在上叫你接受現實接受閹割

吉克冇迫你死 佢只不過唔比你生仔姐 , 即係仲可以享受屌閪

到時全香港強制絕育,你記得開心接受,感謝習主席留返條撚比你屌西

奴才思想真係冇撚得救
唔通真係俾佢溝到mikasa
反而如果吉克成功
我覺得個走向 都係會發動地鳴

始終牆外人係覺得你流 最後幾十年都會搞鳩你
一係就證明比世界睇 一係就世界死比我睇

艾倫思路冇問題 當全世界都係艾人咪冇事
Xmen Magneto都係咁姐

笑死明嘅就會明

你係想係網上發洩?
話曬佢都係英雄
法仔係巨人入面 隻眼變咗王族bing bing眼?
上邊咁多人估光頭仔,其實佢邊忽算MAJOR
依個joke係玩緊聲優梗
因為floch係小野賢章配
Jo5都係
哦屌
咁我get到

好好笑
只係睇到你解釋嘅比喻 太on9 ,忍唔住屌姐,比個貼地少少嘅比喻大家參考
代入吉克諗

唔好咁快代入香港人諗

巨人睇左7年 我會不停諗每個角色既動機
咁人既思想先會進步

如果一尾覺得某個角色 做得好 係支持佢
咁就會好無趣 同 浪費創哥寫每一個人物既心機
如果你比始終力量我
我認為人類只會不停鬥爭

一個冇人類既世界會更美好
*始祖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞