[最終回倒數4] 進擊的巨人漫畫討論 - 136話

1001 回覆
35 Like 5 Dislike
好似無
Armin同吉克其實係咪算死咗
有骨氣的mk
比mikasa、阿明更有主角風範
我都幾鍾意Jean Boy
團長應該俾佢做,阿明做軍師
Jean boy絕對值得留低
佢千奇唔好死
YouTube戈d成日話劇透註意
但個封面圖同標題已經劇透咗
脊髓液可以自制
用針抽始祖咪有囉

盔甲可能都係始祖整出黎
或者當初整牆個陣用淨
總之整牆內巨人係結晶整出黎證明佢一開始就整到盔甲呢樣野
聽埋我解釋先啦
唔好一尾套用係某某 你定義左既野先啦

首先吉克 覺得呢個民族根本冇得救, DNA有問題
如果你要舉例, 你首抽係中國人,比全世界憎 DNA又改唔到

咁你有得停止呢個血統再誕生到呢個世界
定你好民族主義 覺得我係仆街DNA架啦 情願我負天下人 莫天下人負我

但香港人咪一直叫人唔好生仔 唔好害人
其實呢個心態唔係吉克咩? 成日叫人走?

係咪用艾撚 可以用"地鳴" 所以冇得比喻?
但你又將吉克定義為自私 迫你死
吉克冇迫你死 佢只不過唔比你生仔姐 , 即係仲可以享受屌閪
想問唔比生仔同滅族有咩分別
唔同意
所謂既DNA「有問題」係指佢地有殺傷能力
而呢個能力係好定壞只係在乎擁有既人係點用
馬萊同世界其他地方夠有槍有炮啦
咁佢地夠可以殺到人
照你咁講
係咪所有擁有殺傷力武器既國家就有滅國?
咁冚球剷先公平

再者

吉克有問過族人咩?
佢而家係基於自己既諗法去做咪即係逼人囉
叫人唔好生仔同直接閹咗佢係兩回事
純討論
梗係啦
其實係咪基於你覺得吉克係小數派

但問題全世界都好憎艾族
但吉完係希望現有既艾族塞返落佢地自製既天堂渡過艾族最後既人生

呢個安樂死只不過唔比你生仔 等呢個有非人類既DNA 消失係世上
長遠d諗 有9個隨機核彈係呢個民族身上, 有一日 有個傻既繼承左其中一個 無啦啦玩自爆 咁邊個保證呢個民族唔會再令世界憎恨?

咁當然如果立場係艾族 9成人都會情願呢個世界既人食屎
LM

就係問緊 點解堅持要全世界死去換你一個民族姐
殺完吉克就退場啦
兵長fans都係咁話
作為fans 佢死又心痛唔死又心痛
關少數派咩事?
我上面講既論點邊一樣有提少數派?

你講既都係重覆返你再上個post既野

我既睇法上面都講到好清楚
所以冇咩好再討論
吉克一世英明 就係比個細佬水鳩左
尼個我覺得係對兵長最好嘅待遇

一嚟佢嘅部下同戰友已經死晒,得佢一個,死對佢嚟講都算係解脫

二嚟佢最終都履行咗對團長嘅承諾殺咗吉克
諗起復權派
巨大post值得有嘅高質討論

我會話其實艾倫同吉克都係將自己價值觀強加其他人作犧牲,分別係一個保自己民族,一個對自己民族絕望,兩者都係因為各自成長做出合理而唔同嘅決定

但講到尾,作為讀者睇左百幾話島上,代入島民角度,只可以講可以理解但接受唔到吉克做法
我覺得最後抱B嘅好似係Jean
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞