[突發]參加武術台網聚, 點知變左去踢館

554 回覆
885 Like 13 Dislike
留名
闖入人家會場來踢館,不說還道是武俠片的情節,幸而那交流會並非閉門會議,我們一行人直接走了進去都沒受到阻撓。

場內人數逾百,各派別穿著不同服飾,其中一派戴起道冠,門人舉著「武當」的旗幟。

「哈哈哈,就係呢度?!幾十歲人玩cosplay呀?晨運交流團咋啩!」雷曉秋對帶頭的人說,

「你......你...唔好亂講!泰拳夠著孖煙通周圍走啦!」那人好像是練洪拳的,

「喂!」同行的泰拳愛好者抗議,

我們的吵鬧似乎引來場中一些人的注意,其中一派的人走了過來,好整以暇地上下打量雷曉秋。

「你們是來幹甚麼的?」他神情不善,明顯是聽到雷曉秋的嘲諷,

「我聽講呢度有班國術師父,想嚟討教下,華山論劍咁呀,哈。」雷曉秋笑說,

那人倒抽一口氣,雙目圓瞪望向他,然後連說了三聲「好」。
「甚麼事?」穿著同門派裝束的中年人步近問道,

「師父,是來鬧事的。」

「哈哈,挑今天來鬧事?閣下是誰?」那師父微笑說,

「我叫雷曉秋,純粹想試下國術究竟有冇真材實料。」雷曉秋答道,

「你想怎麼試?」那師父瞇起眼問,

「打返兩個回合囉,我係練MMA嘅,規則嘅嘢我冇乜所謂。」雷曉秋踏前一步,

這邊的喧鬧吸引了場內其他門派的注意,尤其雷曉秋的嗓門大,幾近全場已知道這傢伙是來踢館子的。

「哈哈哈,年輕人,武術可不是為了爭強要勝,但如果你對博大精深的國術有好奇心,咱們小小黃山派也可以跟你交流交流。」那師父放聲笑道,

「嘩個頭盔笠到落腳指尾喎。」泰拳愛好者輕聲說,

「唔得唔好勉強,我想搵啲打得嘅,唔係想嚟同人推手。」雷曉秋搖頭說,

場內一陣嘩然,各門各派好歹都過百人,但雷曉秋卻胸有成竹地大放厥詞,若不是他長得虎背熊腰,大部份人必然以為他單純是個瘋子。
已正皮
個f5爛啦
我愛三哥!我愛三哥!

叫輝雄整整個波佢嘆下先啦
三哥
F5
正評支持
LM
三哥
三哥 I love you
三哥
今年書展有無第三本陰目買
好鐘意石頭呀

出左三個月都有啦頂你 快手落書局買 快! 唔好諗!

書展係等第四本呀巴打

咁大獲 sor呀三哥

都係會展買 一次過買

仲未見人鋪燈神既?
三哥出post必定正評
三哥可以解答下我幾個問題嗎?
[陰目偵信]召喚三哥
https://lihkg.com/thread/193312/page/1?ref=ios
留名跟進
lm
三哥出post必定正評
三哥可以解答下我幾個問題嗎?
[陰目偵信]召喚三哥
https://lihkg.com/thread/193312/page/1?ref=ios

點解妖刀篇有變動?
- 一來配合新版 二來想改改小太郎個性格

1. 我記得起高登連載個陣,嚟搶刀郎個奸角座頭市,佢係學邪帝玩刀劍雙絕架喎 新書入面變左玩仗刀
-因為原裝座頭市係用杖刀 如果唔係佢又冇盲又唔跟人地個兵器 叫座頭市有d唔知做乜鳩 不如叫櫻木花道啦

2. 我記得小太郎因爲有個和尚幫拖先打贏(呃走)座頭市,新書度又消失左
-新版刪減左某d人物 和尚係其中一個 同埋舊版個解決方法唔係好適合新版小太郎

3. 小太郎借刀覆卓個把戚繼光苗刀,我記得之前有篇講陳近南寶劍故仔入面係個奸角陳十三用架喎
以上幾點希望三哥上水指教下。
- Yes you are damn right﹐不過係同一種刀唔係同一把刀﹐苗刀係統稱﹐bug fix版鎮遠鏢局1.0.2會有更多描述
見到三哥,平時唔出聲都要留返個靚名
Pish
三哥
今年書展有無第三本陰目買
好鐘意石頭呀

出左三個月都有啦頂你 快手落書局買 快! 唔好諗!

書展係等第四本呀巴打

咁大獲 sor呀三哥

都係會展買 一次過買

仲未見人鋪燈神既?

其實我考慮緊效法袁生﹐post親就記名﹐下本書入面寫佢被分屍
LM三哥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞