[突發]參加武術台網聚, 點知變左去踢館

554 回覆
885 Like 13 Dislike
唔留名唔得
點解我咁早入左嚟
食屎咁我早入嚟做乜 有排追
屌一見到標題見到作者係三哥已經忍唔撚住入黎睇你再唔快啲寫我就叫小明屌你屎忽
三哥出品
一見USER NAME即刻入黎正評 唔使講咁多
正評留名推post
三哥
正皮留名
唔小心負評咗
見三哥=留名正評再睇
三哥
三哥
三哥
正評是常識
係時候加更喇
Lm
留名
「呢啲國術淨係識紙上談兵,嘥氣。」雷曉秋說,

「條友屎咋!我識個詠春師傅不知幾神呀!」另一個網友說,

雷曉秋停下腳步,轉頭望向我們眾人,嚇得我心頭一震。

「如果你哋識得咩高手,歡迎你帶我去切磋下,我都好想知道,所謂嘅國術究竟有幾神奇,定係好似李小龍咁,只係一堆街頭傳說。」雷曉秋說,

此言一出,所有人同時臉上變色,李小龍不但是功夫電影傳奇,更是綜合格鬥(MMA)的精神領袖,雷曉秋的大言不慚同時觸動眾人某條隱藏的大中華神經,好幾個馬上拿出電話來打,誓要找到高手把他挫下。

「秋......秋哥.....你係咪MMA拳手嚟?」我戰戰兢兢問道,

「哈哈,係呀我參加過唔少比賽,仲成日聽到啲老嘢話技擊格鬥違背武術宗旨乜乜柒柒,所以想見識下呢啲武林正宗有幾巴閉啫。」雷曉秋大手拍向我肩膀,
「人外有人,出便一定有高手可以打贏你!」國術撚氣急敗壞道,

「唔緊要,搵出嚟打過再講。」雷曉秋不以為然答道,

我不期然想起王家衛一代宗師的對白,「功夫兩個字,一橫一直,錯嘅瞓低囉,企得番喺度嗰個先啱晒,係咪咁話?」。

梁朝偉的臉容與眼前粗豪壯漢重疊在一起,難道傳統的武學當真已成傳說,或是被電影過份神化?

未其,一人拿著電話喜形於色。

「原來今日有個國術交流會,好多唔同門派嘅師父都有去。」那人說,

「睇過……南北交流會喎,咩武當、華山派都有,屌決戰光明頂咁款!」

「嘩咁咪出奇蛋一次過滿足哂所有願望!」

眾人一陣歡呼,單一門派可能不是雷曉秋的對手,可是南北各派俱在,就沒可能被他全滅了吧。

一群人同往會場的地址而去,國術撚笑容滿面,彷彿雷曉秋被殺敗已是肯定的事實,但看本人倒沒放在心上,只神情坦然昂首闊步。
文呀
好波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞