[突發]參加武術台網聚, 點知變左去踢館

554 回覆
885 Like 13 Dislike
一拳打爆佢啦
三哥我要!仲會唔會有文
三哥既文有冇整理合集?
有時追漏左跟唔切d人物
或者可唔可以講邊d書有合集
三哥
出現了
睇黎真係識出內功
Lm
文員仔閃過一絲疑惑﹐不過雷曉秋轉瞬已收拾心情再度出招﹐總算碰上能讓他一圓心願的對象﹐他自當不放過機會。

兩人拳來腳往﹐文員仔反應稍不及雷曉秋﹐但招式使得有板有眼﹐一時亦沒被壓下。對上廿多招後﹐文員仔腰間露出空隙﹐雷曉秋馬上攔腰抱住了他﹐準備使出其熟練的寢技。

只見文員仔雙腿微蹲﹐整個人紋風不動站立原地﹐比文員仔粗壯不少的雷曉秋竟推不倒他。

此消彼長﹐這次反變成雷曉秋背門盡露在文員仔面前﹐文員仔雙手挾住雷曉秋腰肋間﹐竟將他整個人頭朝地般舉了起來。

雷曉秋知道不妙﹐連忙雙手抱頭護住腦袋,同時彎起腰欲掙脫束縛,文員仔將他抽離地面後便放手把雷曉秋扔了出去,而非是想像般使出摔角選手慣用的倒頭椿,但也已足讓雷曉秋一陣狼狽了。

「喂,亂七八糟咩嚟架?」陸老伯皺眉頭問,

「John Cena呀師父!」文員仔笑著回頭,

「咩周秀娜話?」陸老伯呆道,

「我冇講過周秀娜喎師父。」文員仔說,

雷曉秋好不容易重新站好,與適才獨力面對所謂的各大門派時氣勢截然不同,他竟罕有地一副落在下風的模樣,教我看得好不訝異,最古怪的是,雷曉秋臉上表情卻甚是歡喜。

「好!咁先似樣嘛!!」雷曉秋雙目發光,「你仲有咩內功呀神功呀快啲一次過出哂啦!!」

文員仔聞言面露為難,然後望向站在後方的陸老伯。
「原來傻嘅,快手搞掂去飲茶算啦。」陸老伯搖頭輕嘆道,

得到師父首肯,文員仔臉露喜色,他煞有其事地雙掌放於丹田位置,但與場內時不同,雷曉秋和我都不敢完全看輕眼前其貌不揚的文員仔。

「我嚟啦!!」

雷曉秋一聲提示後全力出手,拳風呼呼作響,直取文員仔正身而立的胸口處。

「嘭!」

文員仔不閃不避,拳頭甫觸及他的身體,他雙目圓瞪精光乍現,被打的紋風不動,施拳者卻反被震飛數丈,剩餘奇響在橫巷中迴蕩。

雷曉秋像喝醉酒般退後好幾步,腳步踉蹌之餘更臉泛痛苦之色。

「點解……咁熱……」他左手緊握右拳,一臉不解說道,

「小心嘞!」文員仔低喝一聲,

雖然未搞得懂發生何事,但雷曉秋只能出手抵禦,文員仔運勁一拳擊出,毫無任何技巧可言,純粹是最簡單的直線箭拳,雷曉秋卻如臨大敵,急忙雙手護住頭及咽喉的位置。

「轟!」

我不知道哪裡的拳頭會發出「轟」的巨響,但卻是真正親眼目睹事情發生,璞實無華的一拳撞上雷曉秋護頭雙臂,巨響的同時他整個人如斷線風箏般飛向街尾,簡直有如被小型貨車撞中一樣。
留名支持
雷曉秋在地上打了幾個滾才停下,他渾身掙扎不已,神情更痛苦不堪。

「秋哥你見點呀?!」我急忙搶前問道,

「俾火燒咁呀……!!」他五官扭作一團說,

「你大字型瞓喺度唔好郁,等啲內勁散咗就無事嘞。」文員仔說,

我呆然望向文員仔,聽上去荒謬絕倫,基本上與場館內那堆武林高手沒兩樣,但此時我已知道他並沒誇張,原來內功竟然仍真實存在!

雷曉秋依其言躺了片刻,果然痛苦之色減退不少。

「哈哈……哈哈哈哈………」雷曉秋突然莫名笑了起來,

「秋哥你撞壞個腦呀?」我駭然問道,

「哈哈……高手……高手真係在民間呀……」雷曉秋笑得眼泛淚光,

「嗱都話傻架啦,行啦,去飲茶呀。」陸老伯搖頭說,

我隨即意會,雷曉秋只是為了找到真正武術喜極而泣罷了,說到底,他不過是個對武學極為執著的武痴。想到此處,我竟也覺得眼框有點酸。
「先生……先生……請問你點稱呼?學嘅係咩功夫?」雷曉秋從地上爬起,向正轉身離開的文員仔問道,

「我叫黃輝雄,祖傳一套內功,招式就係跟師父陸伯學嘅。」文員仔回答道,

「招周秀娜唔係我教架。」陸伯搖頭說﹐

「果然……果然同嗰班淨係諗住用功夫搵錢嘅老千唔同,係真正嘅高手……」雷曉秋輕聲喃喃自語,

黃輝雄走了過來,從懷中遞了一張卡片給我們。

「鎮遠鏢局?!」我拿著卡片訝然叫道,

「係呀,我哋專門承接保鏢或者貴重物品運送服務,Like我哋Facebook仲可以有八折添!」黃輝雄笑容滿臉說,

雷曉秋和我再也說不出話來,一臉呆滯目送二人的背影離開。

「山長水遠走嚟賣廣告!老人家唔行得架嘛!」

「難得出場呀嘛,新嘢冇人識,有機會梗係Sell下嘛,師父通融下啦!」

廣告手法層出不窮,切勿獨留兒童家中。

==================

鎮遠鏢局特別(廣告)篇完結,多謝支持
今年書展將會推出鎮遠鏢局第一期,無論新舊讀者都請射住射住

明年我打算嘗試係兩個系列間做一個大事件,希望我會有時間寫得切啦
如果想留意下最新消息,可以去我facebook睇睇
http://www.facebook.com/threeformthree/

=================
好好笑
lm
我屌呀 我都覺得奇怪架啦抽到咁行咁快
咁就完左
無得睇以後點算
黃輝雄係咪屋企有本秘訣果個?
人名太正常反而記唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞