明明香港地家庭月入中位數得3萬5 但好似個個都無限金錢咁

531 回覆
1169 Like 25 Dislike
呢個係基本生活ja wor
同埋咁ge生活唔係用好多$$姐
好多都係one off 俾左有排用
仲要俾家用報答父母

我身邊朋友個個都得la
你唔得就真係反省下
正正反映到香港貧富懸殊嚴重性
中位數得球幾

(2019)
從財富中位數來看,財富不均程度較低的地區仍然擁有較高的成人平均財富中位數,瑞士第一,為227890美元,澳大利亞以181360美元超過香港的146890美元,位居第二。位列全球前十的其他亞洲國家地區,包括新西蘭以116440美元排名第五,日本110410美元排名第六。
因為柒果一面係唔會post上網
睇中位數咪有呢個問題囉,有時要睇埋平均數。
唔好講供唔供
大把人有full pay樓俾仔女結婚
以前有樓果d早幾年一早一層換兩層
唔會有死慳死抵買樓,過得壓力深鬥試既供樓會好輕鬆。低下階層可以博一鋪黎死慳買樓既機會一早ban左
同埋借錢碌卡囉
人一世 物一世
最後都係要死 咁不如趁依家仲後生享受左先算
將來既野 將來先諗
其實香港好多人都手停口停,唔好話人地點解要翻工!
https://lih.kg/1410850

即係點?
平行時空
你唔係專業人士可以咁博下,專業少少既人士單靠糧可以儲夠錢買樓。
下 買一架單車幾千蚊夠你踏幾年喎
上面話行山露營gear個啲又係,買一set夠你用好耐,要個個月換架咩
住私樓,有車位。供完。月俾2500 管理費加埋稅。

月入3萬。又唔洗俾廢柴家用。輕輕鬆鬆玩都得啦。
唔明有咩好比較,要比大把人一個月十萬廿萬啦。
你既講法唔係無道理
不過死慳都係買一層美化版既劏房,
做名義上既業主
咁又值唔值?

不如等抽中公屋好過
因為屋企有物業淨落
唔洗供樓 ,3-4萬好好洗 (無壓力)

俾你又供樓 養父母同仔女 供保險 養車
揾5,6萬都得個挨字 (有壓力)

呢個世界有父幹 就無苦幹

人地就真係叫(生活 ) 無家底只係(生存)
建議你溫多次書先拋書包
唔好咁多比較啦

買樓既,好多都係10%首期 2份供
d半新/新樓 細細間 望落好似犀利個d 其實都係幾M 首期幾十萬

去玩既,玩個陣咪會post相你睇,但日日都去咩
去親都post下 咪搞到你好似成日都見到咁

買車買錶......樣樣都有得分期供

可能年紀漸長 近1/2年 我都有唔少fd買左樓/結婚
底層20%係你果個post講既「好多人」

頂層20%係呢一個post講既「個個人」

明?
ptgf
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞