明明香港地家庭月入中位數得3萬5 但好似個個都無限金錢咁

531 回覆
1169 Like 25 Dislike
大陸閪文化唔興比家用,
內地親戚個仔一成年,即轉佢仔個名, 自己仔女喎
有D 真係痴撚線, 隔幾個鐘POST 美食, 大魚大肉, 影得好GRAND
經過上年同今年
相信更多人會唔介意使多D錢
呢個真,只不過將原本去旅行既錢洗左佢
咁玩股票同正經番工又冇衝突嘅人哋俾多份心機take risk去研究抵人賺
唔通人哋放工進修你又話佢唔正經番工咩
講真,好睇點樣用錢
我屋企父母一家4口都返工,平均一個月加埋都10萬左右,但我父母每日都好慳,除左阿爸出面食飯消費比較多,基本上無咩其他支出,阿媽都係食公司飯(做餐飲) ,阿妹返工又帶飯,我自己就比較多消費會出去玩,一個月都係用3000到5000。
每個月計落屋企淨存款都8到9萬。
所以自然儲到一筆大首期可以再買樓
其實我見好多人屋企都係2老無做野,兒女要俾家用,咁樣真係好難儲到錢,屋企人都勤力啲個個返工真係唔難儲首期,前提係消費都唔好咁高
有時見好多住公屋嘅全家年年去旅行啦食好野,真係幾難儲囉,我而家成日叫阿爸阿媽對自己好啲買好少少嘅野佢地都唔肯,出去食餐飯都嫌貴,總之儲唔儲到錢真係睇性格,同埋有無好父母
講真,如果俾我生喺要俾好多家用 2老唔做野嘅家庭,我都一定買唔到樓,都係要靠父幹
一家4口 每月只係用1-2萬 好痴線
苦行
本身屋企供完,不過屋企人真係好慳,洗衣機,雪櫃用左十年我想幫換部新嘅都唔肯,話要等壞
我都係靠父母幹,所以我都同情好多同我收入差唔多甚至更多,但俾屋企拖累嘅人
好葡萄唔駛俾家用果班人, 由岩岩出黎做野開始計, 當你每個月俾3000, 一年就多人36000。當你依家30歲, 做左6-8年野, 其實已經比其他人多大慨20萬。留意我只係講緊家用, 所以好多人屋企只要唔駛你俾家用已經爭好遠
how do you know if you hadn't been dead?
then how was it defined if the definer hadn't been dead?
你起碼四人做野,父母未退休,當其中一個退休,真心壓力大
想像唔到 每人每月洗3/4000係點

月入同你地差唔多(我+條女)
開支係你地3倍 但人數少一半

你地一年就可以夠首期買多層
define "you"
what makes you "you"?
你去旺角沙木尼/overlander就知啲人好捨得買裝備
香港地太多人管人閒事
人地有錢人地嘅事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞