明明香港地家庭月入中位數得3萬5 但好似個個都無限金錢咁

531 回覆
1169 Like 25 Dislike
因為真係好多人好有錢
十分同意
就算唔玩都要識下
不過唔好當100%會有賺
心態好重要
得一千個EOII點每年幾百個EO入職

個GRADE編制得3千人
你講咩
樓主就係話35k咁撚少
點解身邊d人好似無限金錢咁
幸存者效應姐
唔通買唔到車樓又會 post 上 ig 同你講買唔到咩,你淨係會睇到啲買到嘅人嘅post
好老實果個年代願意穩穩陣陣做人既
今日係豐足既收成期架喎
咁當然中間97、03捱唔捱得過都好關鍵,尤其做生意果班
咁後生時今朝有酒今朝醉既,甚至行差踏錯既,冇得好講
咁講真甘於平平凡凡穩健儲蓄過一世既又有幾多個
仲有老師又點撚樣10年升一次

懷疑中學生FF
人玩你唔玩
係咁架啦...
我都識有FD唔玩股票,因為佢細個老豆炒輸左
大屋搬細屋兩次
咁佢自己一個人咪食得清D,玩少D咁囉
唔係話股票一家win,
但2020基本上你買正股...起碼半球都有....
個個講2020
唔講下2019入左果班
有錢洗果班日日打卡你咪見到
冇錢洗唔通上網同你講
返多個鐘唔好
根本survival bias黎
連登仔好多都係今年先開始炒股

入場時間真係好重要。
根本唔需要無限金錢,搵35k一個月,當供樓+養車用20k,仲有15k一個月可以用,只要唔拍拖結婚生仔比家用,已經可以做到曬你講既野
人地背後既付出/辛苦既一面你睇唔到姐

我自己有揸車 都有樓
d fd 都會話「條友大把錢 供部車xx萬」「d錢都係儲黎買多層」
返工d 同事會問我 「其實你洗唔洗返工」

我條女就覺得我好似攞綜援咁撚樣
佢真係咁講

乜撚都話無錢
「個褲袋穿洞又唔買
買件衫又格曬價
買樣嘢貴少少又計好曬d信用卡優惠
繳稅都慢慢攞八達通du
自己係屋企會食d 20蚊自熱飯」

唔通ed嘢我會post上ig咩
(熟個d會分享

要po都係po新錶啊新車依d啦

你見到人地係ig post左樣貴嘢嗰陣
可能人地背後省錢省左好耐
其實佔中完嗰陣已經轉咗玩法
好多都變成表面黃 心入面早就有個算盤
不停同自己講 過到自己過到人

當連登到呢刻仲吹緊aco嗰陣
由當年開始 有幾多男嘅去做紀律部隊
女嘅一係EO 一係RN
剩係計起薪 咁嘅組合起碼5皮up

依家疫情咪睇到有一班八九十後真係唔受影響
係真係有人中之龍 但有更多嘅人 已經入咗體制

所以喺連登出post屌醫護屌公務員
係會有好大反應
因為你打破緊佢地嘅自我催眠
係呀
我識兩個90後
阿爸揸的士,阿媽家庭主婦
90年代時公屋換居屋,又儲左d錢買左個的士牌
而家樓又成千萬,個的士牌升到六百萬賣左勒
咁樣揸下的士都有二千個身家
後生呢代多數有幾多洗幾多呢......
無幾多個有儲錢
同歐美日文化發展好似....
35k要交稅架
講到你做嘢做到30 40歲就一定賺到有錢買樓咁
排公屋最實際
以前都唔儲 而家儲錢為移民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞