明明香港地家庭月入中位數得3萬5 但好似個個都無限金錢咁

531 回覆
1169 Like 25 Dislike
舊年免左3次
尤其兒登仔咁反對養兒防老 自己40歲又仙都唔仙
仲有一大班一萬以下未必咁容易接觸到
個個月洗凸
好多後生唔洗煩住屋問題,二萬一個月,生活都可以過得好豪爽
追新電話、砌高階電腦、一年去幾次旅行
奢侈品就可能難追款,但生活絕對唔差
理人咁多做咩 朋友開二手車行 淨係幫人搞上會賺既回贈已經好過本來賣車既賬面利潤

仲有個公屋舊同學走去分期供隻錶然後食飯係度曬然後同我講如何保值 升值.......有利潤空間都俾二手水貨錶鋪賺曬啦仲未計分期既利息手續費....仲有折舊.....
問銀行借就有,冇得還,最多咪破產,4年後又重生。
我就係你講個d人

基本收入33k, bonus/ commission ~$10k(岩岩今個月冇)

有養車,無供樓(早排都諗緊應唔應該買),相機(以前有玩),玩具(一路有玩),旅行(一年幾次,唔會豪遊,但會搵好野食),平時飲下酒(唔同時期飲唔同酒,e排興飲sake)

我覺得自己算係及時行樂型,但其實當你要買樓,成家立室,你可以再努力d 搵多d錢,唔一定要降低生活質素。

你話老左冇錢醫大病,咪買定高端醫療做保障囉
佢個月入係咪唔計股息同收租?
係嘅話計埋應該高好多
我一家四口而家我都番埋工淨係人工都240k
但我地都係啲中層人士 唔係啲咩勁嘢
成日覺得香港人話窮都係窮極有限
其實依家好多人都唔係一炮比ga啦
尤其有啲村屋唔洗比泊車錢
慢慢供車一個月都係比3000幾4000
所以唔出奇
搵幾萬都叫霉

條友話買下股票賺幾萬一個月?
人地本金幾多?你有冇?冇就收皮啦

咩叫講黎講去都係投資?成個世界都係投資架啦

同你呢啲人講理財真係辛撚苦 唔怪得你咁霉
租俾人已經識玩,遲下升值個回報大
收租收已經另計,到你結婚就有地方住
有3萬5咩?
之前睇得2萬幾
不要再說了!
供得咁辛苦 2047咪又係化為烏有
買一次用好多年 抵過去個d staycation啦
行山要錢咩森度遊
係咪計埋大陸黎拎綜緩果d
你唔係專業人士可以咁博下,專業少少既人士單靠糧可以儲夠錢買樓。

專業人士唔代表無投資,
反而可用作投資嘅資源更多,
容易獲取低甚至零成本資金,
兼個個月自動補血1x萬,
唔洗搏盡行 balanced approach 已經生活好好。

唔通學連登股神 all in call 賺一筆 但又成日嘈樓價貴。
上年股市都執幾十萬啦
搵三皮幾 又唔洗供樓
大把錢可以fing
開多幾張信用卡咪得囉
黃賭毒
因為佢哋有兼職性服務行業囉。
家陣後生同個唔識嘅上床就好似肚餓要食嘢咁最緊要有錢收。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞