明明香港地家庭月入中位數得3萬5 但好似個個都無限金錢咁

531 回覆
1169 Like 25 Dislike
唔該晒陳同學幫我解答
你追緊果個女神可能都係我SP
唔好傻豬 從來得女追我
上面我講嘅都只係後生一輩洗錢情況,到我而家結咗婚有細路之後先發現上面嘅其都只係實濕濕碎
一間普通私校幼稚園嘅家長個個都已經有錢到癲,講緊班家長睇落都只係30出頭,點睇都唔似白手興家
兩公婆35k 先有機
好多未結婚又同屋企人住嘅fd都係咁
養車 未有武漢肺炎之前成日去旅行(年年去幾次日本,歐洲就幾年去一次) 個個weekend出去食好嘢/飲酒 課金打機 潮牌/相機/錶/hifi是但玩一樣 仲要有多餘錢讀master
但都係普通家境,普通收入,都唔知邊度搵咁多錢做呢堆嘢
新一代
好多後生唔洗交家用
同埋屋企層樓斷供,樓按 按一按都有百幾二百萬洗
上面我講嘅都只係後生一輩洗錢情況,到我而家結咗婚有細路之後先發現上面嘅其都只係實濕濕碎
一間普通私校幼稚園嘅家長個個都已經有錢到癲,講緊班家長睇落都只係30出頭,點睇都唔似白手興家

我同事3x頭,
聽佢分享返個仔幼稚園同學家長d開銷對我已經好誇張,只係普通學劵幼稚園
想知道下 可唔可以講下
首先原來有好多full time mother,
得老公要返工,
但對生活質素係有要求嘅,
比例比我想像中多。

同事話佢地係好得閒咁“監察”校務,
樣樣收費都問到足,
但絕對唔係無錢,
而係為問而問。

細路每年生日會都要大搞,
年年都要去唔同地方,
過左今年生日會就開始諗下年。

我依d窮撚聽完滴汗。
完全唔明個男人要搵幾多先做到佢地嘅生活: 起碼都住藍籌屋苑,養車,養工人,夠膽生兩三個細路仲要讀私校,個老婆裝身扮靚 (有啲真係又後生又正,難怪可以嫁得好做少奶),再加埋上面講果堆

講緊係有唔少呢類家庭,起碼我個細路返playgroup同幼稚園分別都見唔少
唔知點解d啊媽會咁無聊係到監察校務
義工黎

依家依個年代 應該越黎越多雙職家庭
梗係唔撚係啦, 好似大陸咁, 好野SHOW OFF, 唔好野收鳩埋埋炸
咪係, 統計處7成人揾萬幾蚊
事實係好難面對呢
FF 永遠好,吹水無成本

港嫖班仆街8~9千係金鐘上環返工取代WORK BALANCE唔做香港人
呢幾十年黎左好多新移...佢地D錢.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞