明明香港地家庭月入中位數得3萬5 但好似個個都無限金錢咁

531 回覆
1169 Like 25 Dislike
1層樓點夠佢地幾兄弟
因為冇可能買樓,將啲錢放返出來。
1. 被動收入
2. 做老闆
3. 唔使做淨收租(被動收入既極致)
打錯
每人一層
唔好傻啦 讀書個時有屋企人做後盾 到出嚟做野都一樣有屋企人做後盾

好多人根本就冇擔心過咩首期既問屋 全部屋企人搞掂 甚至有啲畢業禮物就係一層樓

係職場見到既90後00後根本大部分都係賺錢買花戴 每個月支出仲高過份人工 不過就完全唔使擔心未來 因為屋企已經安排好曬
750萬人計,每十五人就有一個千萬富翁。
個比已經有問題,研究生畢業五年應該同大學畢業十一年嘅人比較。
有錢唔係正職收入,而係被動收入同資助。 靠人工指標只有底層先至睇。 。
有冇諗過係買唔到樓先洗錢
買唔到樓既責任政府佔大多數
香港人正算高 但係就大把人買唔到樓
如果唔買樓 你就可以過比大部份國家好既生活

冇家底既人 不如痴父母或者住公屋
好過你唔洗錢到50歲先有間高級劏房住
到你50歲供完層樓 就算到時有錢玩
都冇體力 冇朋友同你去玩
識一個人 佢夢想就係係蒙古草原騎馬
但大個左搵到錢 都冇能力去
去行山 露營 影相 旅行 單車
呢d全部要體力 唔係話老左做唔到
但係玩既程度唔同
老左係玩番d舒服既野
去番舒服既行程 有局限性
唔係度度都去到
同埋人人追求既生活唔同
人地係搵到錢 過自己想要既生活
你係想依家慳啲 未來過好既生活
咁睇你行去咩地方啦。如果你行去商業中心,你一定睇到個個排隊食貴野, 一街都係潮牌, 一街都係靚跑車。因為窮嗰班唔會出嚟。但如果你行去食物銀行,咁你又會見到好多貧苦大眾。

喺中環,你可能搵一個中佬,佢月入可能真係有50K...但係你望吓屋企樓下個中年保安,佢有咩可能搵到50K。

PS 得公屋得天下,好多所謂公屋户,除咗食政府,很多人偷偷地出去炒散,加加埋埋仲有錢過打工仔。
有咩出奇淨資產真係大把人有
好多人層樓買返黎3,4百萬,十幾年前,依家升一個double
以前7,8千蚊一呎,依家都double,所以好多人唔驚,供完又可以儲錢幫仔女,因為仲未退休
利伸,窮撚
幾多年先有一年好似2020咁
之前有邊年會成個股市爆升?
300萬買股票 睇你玩唔玩得起
2020前有邊年都係成個股市爆升
不嬲都平行時空
香港有錢人太多,中環d 高級餐廳多人食過d 平民黃店
好簡單
如果你生存係一個1000人嘅50k月薪以上圈子
咁你點生活點行都係撞返果班人
咁你咪會以為個個都係咁

唔好成日眼見就覺得自己睇野係岩
你一日得24小時, 莫講話要做到有1000人嘅社交圈子/接觸
幾百個都好盡
你自己覺得係呢個1000/7500000嘅sample size入面睇嘅野會唔會準?
我個fd都攪笑同老婆加埋月入得40k 夠膽死買層500 萬樓上車 其實佢地本身都可以痴屋企住 輕輕鬆鬆過而家自己攞黎on9
你要洗突先有姐
人地可能唔洗既
24歲揸 maserati
sorry lor
係呢......
以前儲錢為買樓
宜家儲錢為移民......
可悲......
目標之一 係35歲前可以買到架保時捷
不如師兄查吓活在當下點解
depreciated + 牌費 + 保險
加加埋埋一年幾廿個
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞