明明香港地家庭月入中位數得3萬5 但好似個個都無限金錢咁

531 回覆
1169 Like 25 Dislike
計埋不動產咁就個個都有米啦
香港樓價貴撚到癲

計現金/流動資產雖然都好誇張
但應該唔會係第4了
唔care depreciation
有散紙三年換一架新
應該就carry到了(好多有錢仔一年換一架
我最多都係買二手
一年我諗唔洗幾十既
10萬蚊一隻錶供36個月你都得
叻喇叻喇,啲女俾你溝晒喇
冇錯,買得起,養得起,唔等於carry得起
窮嗰班唔出聲姐
你咪唔記得咗佢哋囉
香港人好叻扮有錢

月入三萬就扮五萬
五萬就扮十萬
係囉, 我都想同樓主講, 你對比下係行人路行緊有幾多人, 同身光頸靚既比又有幾多人, 只係樓主將有錢果堆放大左黎睇咋
淘寶full gear一千有找
唔好上咁多連登ig 啦
唔通我post d 窮閪野出黎比人睇咩
窮個堆你都唔會知啦,佢地又少玩social media,甚至你自己都少接觸個d人
stimulus (刺激)呢家野
如果長期keep 係一個水平
個人就會fatigue, 冇左個感覺

所以你cafe個例子簡單分有兩種人
第一種日日食茶餐廳M記,久唔久食好d,例如cafe
第二種日日食cafe,久唔久去酒店high tea
其實仲有第三種,就係日日酒店high tea 久唔久去下平民地方獵下奇,不過比例太細就可以唔講

咁要知係第一種人多定第二種人多,就要睇比例。好似比如同區cafe 一星期serve 到幾多個All day breakfast比同一種群人(後生情侶),去比較同區up dup 地踎餐廳同一時期喂飽左幾多同一種群。

之可能就會發覺,食cafe清一式後生,但唔係全部後生都食咁貴。
上連登 無窮人
冒牌野巿場金額總量同真野係一樣
但價錢係1/4,50

即係係中國見到條友拎住個名牌袋 勞等等
有98%機會以上係假野
因為有$人訓係度唔洗郁都會自動波有錢流入
淨係一項做到private bank客,可以借超低息平$,有資格入場投資比市面相對超安全又高息既債券/投資產品,窮人冇份join
加上有錢自然可以創造被動收入組合,逃出到中共國魔掌就可以係自由世界享受人生同資本主義
無女 sor
聽佢講比左兩成首期 供緊13k-14k 咁撚有食飯呀有撚排佢挨
其實係香港基層家庭數目太多拉低左個中位數
好燃同意,所以我40歲前就供完
24歲揸瑪莎都無女
敢問閣下尊容
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞