明明香港地家庭月入中位數得3萬5 但好似個個都無限金錢咁

531 回覆
1169 Like 25 Dislike
有冇睇到壹週刊月光族特輯?
因為show off唔到既野 根本唔會放上fb ig
你會唔會平時搭巴士 食大快活 買759放上去share ?
正解 手機電腦相機手錶遊戲機全部都係買返黎可以用幾年 同埋有左自住單位 供樓支出會隨住通漲負擔越來越細
同人講咩村有咩分別
香港資產中位數係世界第4高 高過美國2倍幾
就算係普通香港人都好有錢
香港有錢程度係好鬼誇張
世界唔係睇入息,係睇資產
無限金錢係因為佢地既資產產生到相當既現金流 (eg.收租, 股息)
月光族咪咁囉
證明貧窮真係限制視野

仲睇家庭月入 睇資產啦 香港係近年發展先慢

大大話話都有2代人 食住中国白手套同經濟起飛條水 留低幾多資產比下一代 同埋大把人報細數/做現金生意

你係都要睇月入中位數都得 放落全世界睇都係頭10內 窮得去邊 所謂窮都係買唔起樓姐 你話去旅行 消費能力真係好高

得罪講句 兩公婆做譚仔都月入3萬幾啦 講緊呢啲係算低層工作
唔買樓,同屋企人住公屋
根本搵2萬中已經勁好洗!
屌其實依班係咪以前追羅力威同惠康宏果班嚟
香港人最鐘意炒野
波鞋,iphone, 鋪,口罩
以上我都親身識人發到豬頭咁
仲要30歲都未夠
但同佢地出街都係u記頹look,舊iphone
香港大把有錢人唔係靠正路打工啦
其實你當一個後生搵兩萬 係屋企住 唔急chur買樓
一個月3000基本飲食 3000 家用 1000交通 3000草 仲有1皮去洗啦 睇你取向姐
好難問得到喎
網上世界嘅人現實有各自嘅圈子
好難quantitatively指出實際數據
而大家又對政府啲data好大爭議

利申: 認同曾俊華中產論, 因為香港有錢同passive income嘅人太多
好多人買電話etc 做分期/ 結餘轉戶姐。90後係肯使錢左,我呢啲80頭仲有上車希望,咪慳住使用黎買樓,無希望咪拎黎旅行,都幾好洗
香港各大家族都係炒地炒樓發達,佢地幾時有講過努力返工出糧會發達
貧窮限制左人既思維
露營行山平有平去,貴玩都好難同前果幾樣野相提并論
你估個個同你一樣住劏房
錯覺嚟,
你見消費得嗰啲就已經上咗岸,
其實仲有一大班窮人喺屋企bam埋你睇唔到啫。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞