明明香港地家庭月入中位數得3萬5 但好似個個都無限金錢咁

531 回覆
1169 Like 25 Dislike
都係睇物慾姐
你地搵得多洗得多都係正常
只要收入多,其實控制下消費,捱幾年都好快有一大筆首期
我第一層樓都係3年前買,本身諗住同屋企人借1球,我老豆一下拎5球出黎俾我
我自己返工6年唔使俾家用都只係儲到150萬,所以話好難買樓係大事實
無父母幹或者有經濟能力嘅身邊人一齊儲錢,基本上好難買到,就算買到都只會係5球樓下果啲
你以為中位數只係35000,殊不知香港有三成人口無正確報稅,大把人其實高收入自顧人士做生意等但政府查唔到,根本正確中位數應該高多好先真。
6年儲150萬, 即係平均一個月儲2萬, 手足你都幾高人工
3萬5 ......

供樓 + 工人姐姐 + 阿仔學費 + 課外活動
已經無左 3萬 5......
都未計其他衣食住行
但我覺得而家嘅生活都只係好基本

所以話生活指數真係好撚貴
其實唔拍拖無女就可以儲好多錢
人工都係3萬中,果陣無女無不良嗜好,無咩開支,毒撚一個,最多係使啲錢買模型
3萬應該只係一個很普通嘅人工,賺6位數嘅大把人,
冇女真係儲錢儲得好快。放假留屋企打完機就打飛機, 免費。如果有女? 睇一睇戲又起碼200, 買兩杯咖啡又100, 食個Lunch 又起碼300, 食埋餐晚飯又起碼500。出全日街坐底1000, 小弟我呢10年D人工就係咁樣月月清
咁係你同女朋友既選擇姐,市面咁多免費/低消費娛樂,又有幾多人飲一舊水咖啡,餐餐飯五舊水
“唔係真係好有錢就唔應該有娛樂/去旅行”
呢啲真係窮L思維
五六千都可以近近地去四五日旅行
而就算你一年慳五六千都唔會令你真正累積到財富

人既興趣/深刻體驗多數係後生個時積累
後生淨係慳錢
等到四十歲搵五六萬一個月
但你已經對世間事無仼何興趣
啲錢擺係度都無用
原來係咁 唔怪得啲 IG foodie 同打卡友越嚟越多嘢睇
係喎 2手大法好
啱呀 蘋果好似訪問過啲一個月唔夠20K 嘅毒男,一樣生存到
有幾貴呀!你唔買樓住公屋唔結婚唔生仔唔請工人就唔會冇左3萬5啦!生活指數貴你都講得出。
香港勞動人口有3,800,000
月入$40,000以上嘅都有兩成
即差唔多十個香港人有一個搵緊4萬以上
早10年買樓月供先7-8千,仲有3萬幾任洗
其實香港人好有錢
最屈機既係香港人搵得多之餘但亦有儲錢同投資既意識

你話搵一萬幾千儲唔到錢正常
但搵幾萬一個月果啲,冇乜邊個唔儲錢或唔投資
我一個月有7-8餐免費試食-》算少,
同埋返工約客食飯可以出公數。

平日玩行山、露營都唔洗洗錢,
裝備可以問朋友借,你最多可以只買個睡袋,
去迪卡儂買應該最平。

Staycation果啲=屈蛇
租間4人房訓6個人,
平酒店,除開一人1xx-2xx咋。

冇得去旅行,晚市又禁堂食,
你食得好少少都唔會用好多錢啦。

利申:有炒股,呢排玩正賺左個double,
啲錢都冇乜地方洗。
港大個位被判殺人既教授都講緊接近一億資產啦
而且好多用人層樓按去 新債cum舊債
依家還唔到? so? 之後先算, 可能聽日世界大亂呢.
做人今日唔知聽日事,
緊係享受左開心左先算啦
同埋你買市區舊樓, 表面上做左業主,
表面上你可以詰自己有幾百萬資產
但問題係, 你作為舊樓物業持有人,
你都可能要負起好多債務又或者潛在既法律風險/liabilities
個條數又點樣計啦
衫都唔想買
買衫除左比自己睇, 都係比人睇
依家都無咩機會出街
Sosad 小弟二十幾已經對世事無任何興趣
淨係想結婚 盡快財務自由 退休移民
屌你駛唔駛連續回5次洗版
點知1000同埋會升職acting
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞