明明香港地家庭月入中位數得3萬5 但好似個個都無限金錢咁

531 回覆
1169 Like 25 Dislike
大把嘢唔使報稅又同你講咩
當你亂9咁Fing錢掛住玩
到你30,40歲仲住緊劏房
你就發覺你後半世都好瘋狂...
個個都買左tesla又話你知咩
因為買左股票
窮人永遠係用最多錢
一係唔知錢要invest唔係9洗
一係就太清楚知道揾幾多錢都唔夠, 洗9曬佢算
住公屋,35k兩條友夠洗有突la
最緊要有父幹
哩個post 係咪講緊讀緊書嗰班
後生係捨得洗錢嘅 因為仲有屋企人做後盾
出黎做左幾年野會開始識得儲錢洗錢
會計劃結婚買樓等等

我識嘅人大多數都係咁 無論屋企有冇錢 都開始計劃未來
花旗銀行公布「2019/2020年香港千萬富翁調查報告」顯示,截至今年5月,推算全港有50.4萬人擁有1000萬港元或以上淨資產,比2018年51.1萬人的紀錄高位減少1.4%,但比去年則回升22%。
真 窮撚人左左ig 都唔點玩
仲不斷post 既係真正無壓力生活既一群
人玩你唔玩
係咁架啦...
我都識有FD唔玩股票,因為佢細個老豆炒輸左
大屋搬細屋兩次
咁佢自己一個人咪食得清D,玩少D咁囉
唔係話股票一家win,
但2020基本上你買正股...起碼半球都有....
2020年的港成人人均財富,已達到518,810美元(約401萬港元),並僅次於瑞士。截至2019年底,全球共有5,190萬名百萬富翁,香港地區佔其中1%,淨資產超過5,000萬美元的成人則有2,910人。

呢個credit Suisse report
大把人現金出糧/做生意條數trace唔到
做生意真係發左都無人知
股市升返
3萬5供唔到樓啦,新買樓果堆一係兩公婆收入6萬以上,一係父母幹(當然唔排除有一班人叻仔做生意或者炒賣搵到錢)
唔買樓咪得囉
大把人3 4十歲仲同緊老豆老母住
你睇得多show野出黎果班人啫
有一大班做到狗咁好低人工
事實上係香港做公務員同專科,單人搵345萬唔難
小弟 foodpanda 都唔敢叫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞