明明香港地家庭月入中位數得3萬5 但好似個個都無限金錢咁

531 回覆
1169 Like 25 Dislike
唔洗羨慕

小弟搵5萬一個月

但你講嘅興趣一樣都無

放假剩係屋企打機

洗幾多錢根本同收入無關
人係只會將最好果面比你睇 身邊大撚把3x歲既無積蓄 啲錢拎晒黎玩女
好多未結婚又同屋企人住嘅fd都係咁
養車 未有武漢肺炎之前成日去旅行(年年去幾次日本,歐洲就幾年去一次) 個個weekend出去食好嘢/飲酒 課金打機 潮牌/相機/錶/hifi是但玩一樣 仲要有多餘錢讀master
但都係普通家境,普通收入,都唔知邊度搵咁多錢做呢堆嘢
赤柱
我都覺得係咁
係香港,唔生仔,人生已經勝利咗一半
住公屋生活質素先好
唔洗儲錢 唔洗供樓
最好咪過資產上限
連登仔點止3萬5
我啲親戚住公屋,揸車,靚錶,full frame 相機連幾支靚鏡,去旅行,食好嘢,乜柒都做齊。幾開心吖!
有分期既話有幾難,做保安都可以年年換新iphone喇
最大原因係有好野玩,好野享受先會放哂上網分享出來,即使賺緊5$ ,好多人都會拿4.5$ 去享受再哂出來,無人會分享食屎,住狗屋,所以你先有咁既錯覺。

無錯有錢人係多,但窮人一定更多。成日提千萬資產富翁6:1,其實好多人係自住樓,香港地資產對佢地生活質素係無影響,另外你將個數乘大佢,100萬有錢人其實係同時有600萬窮人。

另外成日講好多有錢人無報稅影響中位數,其實有更多低收入士無報稅影響到,而且窮既做散工會比有錢既更多。

成個post講到好似窮人係少數,不斷吹有錢人先係正常人,連登仔真奇怪。
幾多錢先有半球...
唔出奇
上一代正正常常搵錢真係太易
屋企有一兩層差唔多供晒嘅普通樓其實唔難
老實答你,係冇感覺,因為仲要日日返工,最多間中一餐食好D
幸存者偏差 你見股市嗰個賺錢 咁邊個輸
fg 都60k
除左買樓,其他野都係可以平有平買平有平做。
父幹嘛。
好多都有屋企人俾首期或有幾層樓揸手,
仔女大咗就俾佢哋結婚後住。
中位數? 我同誠仔戶口中位數過億添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞