萬事得Mazda 車主揮手區(11)

1001 回覆
21 Like 4 Dislike
都係腳車黎姐
唔係4AT已經好滿足 可能新波箱會係DCT了
但係對於香港既交通狀況
我對DCT有保留
起碼普通AT車唔需要塞車時轉m mode行
而家佢係清一色6AT
如果學下 雙B高階少少出返 8AT / 9AT 幾好
萬事得而家大力極都係2百幾匹 其實冇乜必要嘅
想知 北美turbo車係咪都係同一套波箱
其實都ok順既二波打後
不過塞車一二波轉個陣真係chok 到智障

公司個兩部牛肺Toyota 四速都無咁Chok
之前部舊寶馬ZF 六速都順好多
2.5T係用2.2 Diesel隻波箱
1. 波箱未熱,架架AT 都係咁,呢樣野CVT/DCT 好D

2. 彈定係跳?應該係彈,因為呢7-8 年 Mazda 避震淋左,換硬避震,跳就放咁D胎氣
直接上 ZF 8 speed
Skyactiv-Drive 唔係得一款 6AT 咋咩?
細扭 (1.5G)
中扭 (2.0G 2.0X 1.5D 2.5G)
大扭 (2.2D 2.5T)
三種都唔一樣 (波牙比例唔同)
加上唔同size嘅車款嘅尾牙都唔同
夾夾埋埋都有好多種組合
學到野
Mazda 6電摺鏡虧虧地 有時會摺唔埋 係咪通病
隊支wd40 噴一噴摺個位
我之前開唔盡 噴左一下就搞掂
係唔係濕過水? 邊年萬6 仲有無保養?
Thanks... 過兩日試下先...依家唔敢摺
早兩日洗車噴過黎 二手17年 無保養了
小事la 又唔係motor 壞
想問下摩打壞係郁都郁唔到?
我估 大部分 GJ 都有呢個缺憾 因為 廠個到 應該入定左d 貨幫客換 因為我都係 洗過幾次車之後奶野..... 跟住返廠炸佢型 佢免費幫我換左...
壞就完全冇反應
應該係防水唔夠好
https://today.line.me/tw/v2/article/XgRXjZ

習慣左有咩問題 就噴wd40
噴完之後又冇事
其實含益係唔係應該要搞搞佢?
我覺得唔會
其實萬事得 係知有呢個缺憾...
咁依個又唔係大機率 香港泊室内多
入水都係洗車問題多過落雨問題
就算壞都唔影響行車 正常都唔理
保內出事咪換 保外出事咪有錢掙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞