肥城減脂飲食記錄

374 回覆
27 Like 25 Dislike
冇啊,普通版就夠
晏晝同frd食飯冇影
不過我食左4舊炸雞,4串串燒雞,一碟炒貴习,仲飲左杯珍珠奶茶,應該食左4000kcal
不過最後一個cheat day了,最後21日
好難忍飲撚到重左10幾kg
仲要冇得gym

琴日,雞胸蛋冇影

Monday
monday 仲有
琴日

前日
琴日

今日

本身膽固醇高是咪唔食得咁多蛋
唔食得咁多蛋黃
其實你見我平時d烚蛋,全部我都淨係食白,我自己都好少食黃,不過蛋黃都係好膽固醇
睇返城仔好健康
唔好咁講,係你之前唔識啫

減肥真係唔難,你見我由11月減到而家,都食得唔似減肥,但有圖有stats 真係呃唔到人

其實開個YouTube, google真係好多資訊,減肥係一條加減數,你識計每日食麥記都會變瘦

最重要係飲食,你應該先搵一個啱自己既飲食方式,intermittent fasting, carbs cycling, keto etc...

每個飲食方法都得,但最重要係要適合自己,如果真係想選擇keto, 我覺得一定要睇更多資料先好開始,keto唔係唔work,但營養排他飲食方法限制身體去吸收某d macros 點都差少少

之後就係食夠protein ,有做運動肯郁做負重,食啱野,你訓教果陣都燃燒脂肪

大家平時叫人唔好食既碳水,你見我咪又係食好多。煲仔飯、烏冬,乜都可以食。

要記住減肥唔係唔食,亦唔係節食,係要識得食同食啱野。

先搵個啱自己既飲食方式,然後訂立啱自己比例既macros ,set meal plan, 每日跟tdee -500kcal, 食夠protein, 然後可以嘗試做weight training ,慢慢加大volume & intensity, enough rest

最重要係
stay consistent

只要你做足曬,而你又有決心,你一定減到
會架
我會食少D carb!!!!!!
牙城好fit
又食咁多野
加油Ching
冇啦,只係唔肥啫
多謝,其實下星期就完。
希望meet到target

琴日

今日
我知連登有人好推崇生酮飲食,我亦有興趣想試。唔係話keto唔好唔work, 但係營養排他既diet比起乜都食既,我覺得爭少少,不過最嬲係你其中有班友,成日都講到碳水係致肥元兇,係到妖魔化碳水

碳水係好野黎,首先係大腦能源,生肌肉又唔少得佢。
現今社會,冇一樣野唔係碳水。公仔麵,麵包,飯,pizza, 其本你真係避唔到。你班友唔識食又唔做運動,碳水梗係唔好

因為呢段時間我開始覺得食到有d悶,去到12月尾,我想行新既飲食方法,而我一直都對碳循環有興趣。

碳循環 Carbs cycling 其實係一種透過控制碳水化合物攝取量既diet, 例如我back , leg day呢d日子會係操大肌群,我就會食多d碳水補充對肌肉既所需,操冇咁大強度既日子,我會食少d碳。

Carb cycling 好處係low carb day食少碳,身體醣份減低,提升insulin sensitivity ,燃燒多d脂肪

High carb day補碳水就會體會到碳水既力量,食野又唔洗就住就住,因為有唔同碳水攝取量,所以餐單變得好flexible, 每食既野都唔洗一樣

餐單係咁,其實首先要計自己protein 要幾多,一般就kg x 2就夠,好似我66kg 就應該食132g protein, 但增肌減脂我擔心肌肉流失,所以食到2.6-3,最後係200g protein。之後就分配碳水同脂肪比例。

我一開始assume 自己tdee得2500,一般減脂都會食tdee x 0.8,,所以我high carb day只set左2000kcal。

但其實我tdee有2700, 之後因為食呢個數都夠飽,所以我就冇特別食多d

如果大家細心留意,我每日個calories intake 都唔同,咁樣係想呃個身體,等佢唔好長時間適應同一個熱量

Monday - Back (high)
Tuesday - chest (moderate)
Wednesday - cardio (low)
Thursday - arm (low)
Friday - leg (high)
Saturday - shoulder (moderate)
Sunday - rest (low)

個program 同餐單大概係咁,而我亦分開每左兩個training, 朝早先係屋企做一個鐘hiit, 然後下晝先去gym rm做weight training. 因為第一個月我行OMAD, 所以我每日大概去到五六點先餓,我一般五點先食第一餐

我一般行18/6, 有時煮唔切就16/8,所以有時凌晨一點先食正餐。

呢到開始既training 休息時間亦短左。我第一個月set與set可能休息兩三分鐘,我呢到開始真係keep住一分鐘內。super set,progressive overload 亦做多左

[健身撚] 焗香辣芝士雞扒包
https://lih.kg/aHpcixV
#13 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
我知其實呢到有好多人同呢個on9仔一樣,都係以為減脂都係要食白烚。你唔識唔緊要,你唔好衝出黎柒,仲要起曬鋼,我屌你老母

其實減脂只要係識食,知自己食緊乜,識睇營養標簽,基本上你乜都食得。大家見我冇戒口就知,愈係唔俾自己食,就愈會想食,適當咁獎勵自己係好緊要,只要有認真跟你meal plan食,8成時間食清就得

肥城減脂飲食記錄
https://lih.kg/2332265
上面呢個po有18/12/2020到而家,我既完整飲食

21/01/2021 body fat 14%

老實講有stat真係冇得拗,我一個月入面減左4.8%體脂亦增左1kg肌。大家真係唔好再著重體重數字變化,睇體脂就最準。我呢個月體重由68.6—-> 66.7,體重只係輕左1.9kg, 但係我體脂肪少左3.6kg,我亦因為肌肉重返,所以睇數字係冇意義

12/02/2021 65.5kg BF 12%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞