[PC]Total War: Warhammer 戰鎚 1&2 (4) | 新DLC畸變與晨昏 | 木精靈女皇降臨

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
mindfuck打錯字?
你係唔係想講totalwar warhammer係Warhammer系列入面最難上手既一隻

因為warhammer既total war 已經係簡化到爆炸既total war黎,阿提拉 羅馬 果啲內政你冇幾百個鐘都玩唔到精通

老是常倒轉total war 同 Warhammer黎講好似係常識黎,已見怪不怪
最需要補dlc重做既一定係混沌
凡界入面廢到hihi咁
唔裝SFO玩根本冇樂趣
啲兵種相比歷史為難上手啲
奇奇怪怪
實戰又唔似啲數據同屬性咁

係簡代咗無咁多內政
但佢嗰戰鬥好離地
要摸好耐先叫起碼識用

我覺得唔可以同歷史嘅比較
因為嗰設定差天共地
而且係第二間公司set落
難同自己做法融合
所以做到咁算唔錯
佢嗰戰役系統好需要關注
無奈要等到3先有出頭天
話說巴哈有人話有嗰streamer predict 8-9月出野獸人vs另一種族
佢已經predict 咗Troy 1月出dlc
3月出三國官渡之戰
同埋今年應該有3嘅消息
可以參考吓

我覺得會有變數
Ca有時好難捉摸
我唔係踩佢
反而我係讚佢簡化得好
Warhammer既易上手程度令佢受眾廣左好多
你唔需要熟習歷史
只要有玩過咁上下DND類既game
你唔會唔知道啲種族有咩特性

同埋戰鬥我反而覺得 怪獸士兵 呢樣野係降低左遊戲難度 狗沖都唔會太易死

反而寫實系total war
同樣一隊1500既弓兵 打1500既弩手
你唔熟兵器同地形特性係好難去判斷邊一邊會勝出

再利申多次,全戰我都玩左佢8成作品,
但我最係鍾意Warhammer
原因係佢既兵種特色有種浪漫係到

但無可否認佢唔算難玩
因為有啲英雄同領主太OP

吸血蝠狼x19
暴龍x19
鷹騎射手x19
矮人屈牆角
鼠人機關槍
新鼠自爆巨鼠
龍王子既龍後宮團
高精DLC女王弓手

太多黑科技可以幫你變神仙打交
唔似寫實系點OP法
升到頂都只係重甲騎士/弓騎
混沌矮人講左10世都未出
2其實我都收左貨,
一年出兩三個DLC我就心足
3話晒都最後一作
我寧願等耐啲,等下個世代既技術到位
再做好啲好過
我入坑嗰陣最難上手係戰鬥
第一套total war 入坑作
戰鬥真係花多眼亂

之後玩三國就俾內政玩死
本身都有移植wh 元素起入面
可以熟少少玩
Ca有講咩?
雖然嗰地圖都開到嗰到

話時話混沌矮人嗰設定都好正
話咗會用新引擎黎做

我見Troy 啲場景圖質都靚咗
可以期待3嘅地圖會更黑暗更戰鎚
所以限cost先好玩不過wh有怪獸大炮魔法,戰術上好玩同好睇過三國好多不過有d領主真係過強
等左成個半月, sfo終於更新完有得玩
原版買完dlc玩左半粒鐘就頂唔撚順
CA冇講,係D PLAYER由兩年前
就次次都係咁話下個DLC就係

BTW有MOD可以玩住先既 有人用普通矮人魔改左出黎
MOD黎講矮人都幾多值得用既MOD
矮人坦克 矮人機場手 矮人先祖 一大堆
三國好明顯吸取左WH既經驗
Btw我係覺得佢d兵種有d換湯不換藥...
所以玩左百幾個鐘之後都係返左黎玩wh2
限cost 又得
限同一種兵同時帶隊數量又得
限特殊兵種要特殊資源都得(鐵/水晶/鑽石)果d
搞到你要靠交易黎換取資源去增加特殊士兵既數量
比如你有1舊鐵資源係交易關係入面,就可以出一隊重裝騎兵

單純係咁都已經令遊戲入面既資源系統深化左
新手又唔洗驚唔識玩,反正出非特殊兵種一樣可以照打
有係Bonus,
同埋你拎到重要戰略資源再用呢d資源去打7人果下既快感應該爽好多
SFO 我之前見作者話好似話大改重制?
有冇話有D咩唔同左值得講講?
巴哈有翻譯
唔洗叛軍可以點加騎士精神玩神湖仙女打爆晒附近d鼠人吸血鬼都係得9百幾
打柒騎士王
Sfo徵兵會有rare point
想問點樣漢化? 玩英文版玩得幾辛苦
Sfo?
同埋大家凡世帝國用高精係點打的? 玩容易就太易統一了左上方就無玩落去, 玩困難就個個都唔服我向我開戰, 有時睇漏眼被偷家回防唔切咩野經濟和維持費搞唔掂即刻破產...

Tyrion拎了那把神劍之後, public order -8真係想棄Game, 除了主城之外其他都距離叛亂得返一步距離, 把劍係咪伏黎架?
所以咪話高難度唔會拎劍囉
不過高精瘋狂起建築就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞