[PC]Total War: Warhammer 戰鎚 1&2 (4) | 新DLC畸變與晨昏 | 木精靈女皇降臨

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
普通弓箭手射厚甲少少嘅兵同搲痕冇分別
劍聖同姊妹有穿甲好用
戰車難用過騎兵, 除非你對操作有信心, 否則出怪獸會仲好
就係咁 玩漩渦 而家打海盜同暗精 周不時開儀式打混沌
開始唔夠揪
轉頭試下出龍 我得龍 無戰獅嗰啲
用帶盾銀盔同龍騎王子都冇乜分別 都係射兩嘢就白晒
想問有冇咩高手有拍片
想學下手動戰鬥既操作
尋日load咗兩次save先用守城打爆混沌叛軍仲拎到史詩
發覺唔係次次自動紅條就一定打唔贏
龍夠使, 但要注意唔好單挑成支部隊, 因為龍其實唔太坦得
配合步兵線做輸出或者用嚟針殺對面領主/英雄都好好用
正面衝唔係騎兵嘅強項, 而且好容易被集火
試下等步兵接戰之後先搵騎兵繞後, 殺弓兵又好, 或者背衝對面步兵都好好用
你哋大致上想學乜嘢?
擺陣, 控兵定戰術上嘅操作?
可以同拍片嗰位巴打反映下
已經係步兵接戰先衝出去
但打電腦佢總係留一兩隊喺後面
嗰一兩隊都殺唔到
我都係抽抽插插㗎啦
但可能抽得唔夠快 成日俾人纏住
拉岩位插 要有後路
btw你可以當騎兵係中階兵 後期機本唔會用
殺對面啲炮兵 應該點都要有隻
除非個國家冇飛行怪獸
好似帝國咁

就算chaos我都係用狗狗多 直到出龍人為止
起得騎兵9成起得龍人 冇出場機會
打電腦班混沌騎兵重甲到
戰車其實有乜用一黎難控制
二黎個傷害輸出又唔係好高咁
定係我唔識用我會當佢普通騎兵咁控制
冇騎兵咁易死 但追殺慢過騎兵因為數量少
我會用黎打對面貴步兵 或者阻住對面弓手輸出
因為AI弓手機乎永遠會避
你搵架戰車係後面遊黎遊去 AI弓手輸出唔到
相反騎兵會好易比弓箭損傷
當你有一隊騎兵搞AI 3隊弓果陣
你衝緊其中一隊, 另外2隊會射Q你
變相你愈衝數量會愈少
戰車單位少 係一對3隊弓兵之下會比較少損傷
但係操作仲煩過騎兵
請問蒙族嗰啲野蠻人嘅斧頭兵同雙斧係用咩克制
好煩成日落嚟搞搞震
戰車主要用嚟衝散步兵陣型
基本上你要keep住俾佢衝鋒先發揮到作用, 即係衝完要即時搵最少兵包圍嘅方向拉返走, 再不斷重複衝鋒拉走呢個動作
冇裝甲/冇盾嘅兵一律被遠程兵種克制
玩晒
玩得呢個陣都大後期
龍王子
8隊茅同8隊弓 殺左條龍
頭先唔小心撳錯掣自動戰鬥
點知打輸咗比第一損失慘重
但係有儲存
請問載入係咪等於重新打過呢一局thanks!
如果打之前有襟自動儲存就係
無就多數係對上一個回合
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞