[PC]Total War: Warhammer 戰鎚 1&2 (4) | 新DLC畸變與晨昏 | 木精靈女皇降臨

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
識玩玩矮人

碎鐵,屠夫,大砲,直升機
1就矮人, 排好陣就唔洗郁
2就高精啦, 一開始全弓兵/海衛+1大炮就得
暗精都唔差姐
之前砌咗盒AoS木精嘅start collecting 留名先
懂不懂規矩?
係咪想我叫梁家輝入黎
如果當初GW冇執柒中古戰鎚, 而家啲棋應該好好賣
其實係咪關故事事?
純粹因為嗰陣啲棋唔賣得所以拿拿林完咗出AOS
高精個經濟簡單d
我係end times後先入坑
我都覺得好可惜
WHFB個世界觀好似有趣好多
斯芬克斯真係好撚型
老鼠weapon team 是皇道
咁樣吸引唔到傻仔入坑

AOS完全無咩深入了解
同佢有關既game同產品都麻麻地
高精要本身個幾件領主出海好慢就唔幾想玩
AoS入面木精變咗wanderes
lore同棋盤上都好慘
等緊steam winter sale 買驚呀
等下啦, 呢隻game正價買都幾甘
22號開始, 應該差唔多
新post留名
到時兩隻戰鎚都應該差唔多半價

末世鼠疫有折會考慮買聖杯騎士個dlc
成套野一千蚊
好似得I, II本體有減, 可以買了
大減價又嚟喇

好多新手問買邊隻DLC好, 下面簡單評價下各個DLC
現有DLC大致上分成兩種:

1) 新種族DLC
即係WH1同WH2本體未包含在內嘅種族, 只有買咗DLC先會解鎖戰役

Chaos Warriors 混沌勇士-戰役部分難度高而且玩法單一, 有唔錯嘅領主同兵種

Norsca 諾斯卡-同混沌類似, 戰役難度比較高

Realm of the Wood Elves 舊木精靈DLC-重製戰役之後可以一試, 但要買埋新DLC先解鎖高階兵種

Call of the Beastmen 野獸人-垃圾等重製

Rise of the Tomb Kings 古墓王-做得最好嘅DLC之一, 戰役同兵種設計都好有特色

Curse of the Vampire Coast 吸血海盜-同上做得好出色, 值得推薦

2) 本體1&2原始種族DLC
即係WH1&WH2八個原始種族嘅DLC, 通常以兩個原始種族之間嘅對抗做主題, 為原始種族添加新領主兵種, 部分仲有新戰役劇情同機制

The Grim & The Grave 帝國vs吸血鬼-添加咗唔少強勁又型既兵種, 但冇新戰役劇情同機制

The King & The Warlord 矮人vs綠皮-出色嘅戰役劇情, 但添加嘅兵種威力一般

The Queen & The Crone 高精靈vs暗精靈-添加嘅領主同兵種都好強勁, 但冇新戰役劇情同機制

The Prophet & The Warlock 蜥蜴人vs鼠人-兩邊新增嘅兵種都超強, 特別係鼠人嘅武器小組, 新戰役機制亦都好有創意, 鍾意鼠人呢個種族必買

The Hunter & The Beast 帝國vs蜥蜴人-難度偏高嘅新戰役, 新增嘅兵種除咗大蜥蜴之外冇乜吸引力, 整體評價一般

The Shadow & The Blade 鼠人vs暗精靈-新戰役新機制, 新領主同兵種都唔錯

The Warden & The Paunch 高精靈vs綠皮-新戰役新機制, 綠皮部分做得特別出色, 鍾意綠皮必買

The Twisted & The Twilight 鼠人vs木精靈-同其他DLC唔同, 係原始種族配搭DLC種族, 如果冇買Realm of Wood Elves 唔建議買呢個DLC, 詳情請見#1

記得買咗WH1+2本體先買DLC, 仲有喺Steam同Totol War access攞齊所有FLC, 以上意見只供參考, 最緊要自己鍾意, 就算係野獸人一樣有Fans, 不過當然買齊所有DLC就最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞