[PC]Total War: Warhammer 戰鎚 1&2 (4) | 新DLC畸變與晨昏 | 木精靈女皇降臨

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
仲有呢, 玩困難第一次見有精靈族內戰, 本身我是同兩邊都同盟的, 被迫放棄一邊之後, 諗住快D打爆反枱個邊, 點知我的外交realiability 就變了做very low, 之後無人再肯與我搞外交...

遇到呢D情況應該點做好?
點search? Steam workshop找唔到
隻game本身有中文,係岩岩出既sfo mod[/left]先無。
唔知台仔做唔做,睇殘體我寧願的英文
時間會沖淡一切
你要習慣
正常速度每回合起兵+攻城的話
其他人都唔中意你,咩great power個d減關係
同埋高精除左有legendary lord個d大種族,其他都唔洗理佢地
冇打錯, 我的確覺得戰鎚係最難上手嘅Total war

其他全戰系列, 常見各個派系之間共用一個較大較複雜內政/成長系統, 所以玩得掂一個派系, 再玩其他派系其實都係大同小異
反而戰鎚好似你咁講真係簡化咗好多內政, 但保證咗每個種族都有自己簡單獨特嘅戰役系統, 呢樣亦都係點解戰鎚比起歷史系襟玩好多嘅主因, 因為每個種族都有唔同嘅體驗

但戰鎚難上手嘅主要係戰鬥部分而唔係戰役

歷史系列即使未接觸過全戰都有一啲基本知識用得上, 例如騎剋弓, 矛剋騎之類, 齋靠睇樣已經可以大致上分辨各個兵種嘅角色, 所以戰鬥嚟講可以好快上手
但戰鎚唔同, 種族之間嘅兵種好多元化, 而且好多古古怪怪嘅兵種唔認真研究過好難得知有咩作用

戰鎚嘅戰鬥系統同傳統歷史系最大嘅分別我諗有三樣: 空軍, 魔法同單體單位

空軍唔需要多講, 改變咗陸戰嘅模式
魔法直情完全改變晒成個全戰嘅生態, 當你可以用一個魔法技能同時摧毀幾隊步兵嘅時候, 陣形配合相對上就變得好次要

最後單體單位嘅加入我覺得係戰鎚最大, 亦都係最難理解嘅特色
一人開無雙單挑成支軍隊嘅玩法係戰鎚系列首創, 雖然設定上同戰鎚個世界觀吻合, 但已經脫離咗傳統全戰嘅玩法, 單位嘅損傷唔再以模組損失衡量, 而係改用生命值, 即係無論承受幾多傷害, 只要未被擊潰一樣可以喺戰場上作出相同嘅傷害輸出, 再加上單體單位本身受擊打範圍細同補血之類嘅機制令到單體單位成為最OP嘅兵種

呢幾樣分別我諗亦都係新手覺得最難理解嘅幾樣嘢, 要完全摸熟需要唔少時間

題外話, 單體單位之後亦都有喺三國同Troy出現, 依然OP, 據我所知其實好多歷史系死忠都唔鍾意呢樣嘢, 認為破壞咗全戰嘅特色
收藏庫到right click內容, 語言揀返繁體中文
混沌矮人唔使諗, 一定係WH3先出
謝!
咁玩Tyrion會點樣揀盟友?

有時盟友好伏, 搶我其中一個省的城, 搞到無得有齊一個省, 之後Public order好易負數...

同埋遠交近攻岩唔岩用呢隻Game? 有時唔知同盟邊到好, 我自己傾向打爆左上和左下先的, 但係如果我與遠的結盟, 之後解盟又無得閃電戰佢地, 唔知點搞好
交女王同右下唔知咩王
同埋盡量打到去左面大島搞暗精,救埋啡色個隻王,不過好多時都比人滅左先
右下I mean個島右下,唔係龍王子
有個d咩森林地型,唔知其他total war有無
我見legend最新條片,放晒d兵入森林隱藏
剩係拎隻法師去打人
笑到仆街
淨係要女王 同暗精果邊既影王 其他打7佢
新傳奇青藍色領主照打 佢係trouble maker黎
交好那個吸血鬼的島?
武力統一精靈島? 唔係話要保留盟友去trade咩? 咁得返Tax income夠用?
依家玩混沌起諾斯卡打打殺殺養肥自己先決定出山
目前發覺都唔錯咁
不過因為諾斯卡嗰邦聯系統搞到有啲on9
啲𡃁係咁打輸 又唔想佢地打贏搞到我無得洗經
好似會限入無限輪迴
係咪連簽了Trade agreement都唔可以開戰= =
點解我的realiability又突然之間變了做very low...
咁wh40k個故事本身都講d軍團打黎打去,少內政都係合理既,同埋本身都係英雄主義
高精係最有錢種族之一
who care交易

解左都要等十回合
養到19隻人狼英雄先出去都得
拳頭外交
一係打 一係唔打
貿易有視野
而且有建築可以buff
高精算係多貿易伙伴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞