刺客教條:維京紀元 集中討論區(3)Cyberpunk出完仲有冇人玩

1001 回覆
7 Like 8 Dislike
可能我玩完新戰神
俾北歐神話背景吸引
同埋享受做維京人暴力嘅感覺
我玩得好投入
不過d景冇前兩集咁靚係真
(最靚係阿斯嘉)
咁你都犀利
我340嘅區都升到300以上先敢去打
巴打點排古代三步曲
我淨係玩過奧德賽,好鍾意希臘個種歡歡樂樂既氣氛,d角色對白都好正
諗緊玩唔玩埋origin好
依家玩緊維京仲未投入到
如果要我排,我會係:
起源~>維京~>奧德賽

雖然三隻各有好同唔好
起源排第一係因為轉玩法,俾到驚喜我
而且整到埃及好靚
係後段宣揚女權嘅劇情太著跡

奧德賽我就覺得只有雅典係整得靚
同埋學你話齋d角色對白好搞野
又有得同唔同類型嘅人扑野
不過覺得殺晒神教好煩
所以我淨係爆左家園線

維京就上面講左
有冇ching知道valka一黎屋企幫佢搬行李個任 佢係長屋前面卡住唔行點解決
就係load左好多次都唔得
Odyssey始終係新系統進化版,玩返轉頭會覺得origin個系統好初步
神話背景黎講Origin對埃及神明表現深入過Odyssey,你玩過Odyssey都知主角無乜信仰,所以日常都無乜點講希臘d神明,到爆機都分唔到希臘d神邊個打邊個
香港黎計埃及無希臘神話認知咁高,但玩落去你會知貓狗鱷魚神係乜水,而且隻game做得幾細緻,識少少當時埃及歷史仲會玩得好興奮,大燈塔水晶棺,獅身人面像地下空洞,ubi雖然係柒至少整game認真
同感
今次隻維京人係我第一次認真玩刺客系列
因為鍾意個題材
真心覺得ubi 整game算係比上不足 比下有餘
起碼樣樣野都叫合格
估唔到有一日我會覺得ubi呢間廠正過cd projerk red
ubi考究歷史同重現古蹟嘅能力真係好勁
因為有大bug命,所以可以提供相關資料幫助修復巴黎聖母院
之前埃及大金字塔話發現新密室
佢地又幽默到話「Well,我地晨早就知道」

我都估唔到cyberpunk2077 d bug咁痴線
就算今次維京遇著嘅bug
至多係未update前成日彈game
同依家版本嘅醉酒mode
響個有寶嘅井爬出嚟之後跌死咗
Load auto save響井入面
但個井蓋出返嚟困咗響井入面
射唔射到箭?
origin氣氛做得好d
odyssey就玩法先進d
valhalla就兩樣都係中間
btw岩岩打爆機睇完結局真係腦爆
今次真心佩服ubi成個故事鋪排好出色
本身以為好多唔合理嘅位都係結局解釋到
維京係唔係中左bug,次次load save 入game都醉左....咩事?
鹿角任務個npc唔見左
如果做唔倒會唔會影響白金?
岩岩8折入左坑
感覺整得好維京
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞