美股開戶+新手教學(補充版)

904 回覆
184 Like 10 Dislike
有無post係講轉倉架 想由sofi轉去ft
剛剛睇到個台灣人講佢出100k 鎂
俾FT 當洗黑錢
跟住搞左一大輪先拎得返錢

其實呢戰離岸戶口出左問題
當佢收皮,有SPIC 保證
但身處香港又點處理呢啲問題
香港戶口都叫開到香港相關政府機構,律師幫手

btw ... FT 張 debit card 一個月拎得7000 鎂真係太少啦 .
.. 之後仲要收3% ......
即係基本如果想拎幾千鎂都係要用TT 拎錢
因為拎一次過100K出黎真係太多。證券行要上報番俾美國相關機構
無論嘉信,TD都好。一次過拎100K肯定俾人問
台灣Ptt 都有人講過係嘉信拎70k出黎,俾嘉信嚴重警告
建議每次拎30k或以下

我上網睇通常佢地有機構每年檢視每間證券行
係出現問題前就處理左。所以真係好少出問題
而如果真係有問題。好大機會先問你有冇興趣轉去其他證券行 而唔係先賠錢

如果真係咁驚 唔信美國嘅保證
一係用銀行買或者直情唔買美服
Sofi轉倉好似好貴
唔介意
如何把股票從其他證券商轉出或轉入?
您只需要下載並填妥表格。我們會與其他證券行跟進來協助您把股票存入或轉出。

香港股票一般需時1-3工作天;美股約需時7-10工作天。
firstrade嘅錢查唔到喇
https://www.sofi.hk/app/uploads/2021/03/Pricing_Margin_TC-1.pdf
美股轉出去係咪usd48/次
係既話寧願手動賣晒d股到第二間再買過
轉戶通常都收50-100鎂左右
新手一問, 大家著唔著重D 技術分析, 圖表, 之後彈出彈入?
咩蠟燭圖鎚仔, RSI, PER, 成交量, MA
定係睇新聞, 睇未來?
sorry比較忙少睇呢邊

孖展利息即係 如果你得1萬蚊 但想買價值2萬既股票
就可以問broker借多1萬蚊去買,果1萬蚊就係孖展(Margin) ,因為係借返黎所以要比利息(但唔多)。

IB平過牛牛一半,牛牛2美金一個TRADE,IB好似1美金左右
詳情上返IB個網睇啦
BTW
IB新手真係難用

要SOFTWARE都係比較建議TD/CS

其實CS都有香港版,可以FPS入錢,但好似都係要25K USD開戶要求
實OK架
不過佢地升唔升係另一回事
如果唔係要發大財,直接100% VOO應該風險會低過你咁樣allocate好多
冇丫 IBHK可以就咁DAY TRADE
如果你唔介意果少少匯率差距既話
直接citi plus入面轉美金已經搞掂
1-2日都有啦
冇得確保架
收市價已經係尋日既價

已經過去左邊有得買返尋日既價

盤前競價你當係extended market hour of today就得

but not for yesterday
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞