美股開戶+新手教學(補充版)

904 回覆
184 Like 10 Dislike
Q&A (投資篇)

問: 完全冇玩過股票都冇咩買股票concept應唔應該玩美股開始?
答: 一開始由美股起手更加好,美股市場係最大同最流通,好多投資者最尾都係殊途同歸玩返美股。等於你學踢波會去足球學校定係是但公園同d阿叔踢?

問: 英文唔太好,比較少睇美國news都適合玩美股?
答: 英文唔需要好好,一般中學程度就可以。(小弟英文都唔係特別好) 當然如果你英文好會幫你消化得快D,我認為你可以邊投資邊順便學英文,因為大家知呢個時勢英文對香港人幾重要

問: 樓主建議儲蓄去到幾多,可以開始試下買股票?無乜經驗,唔想輸錢。
答: 有儲蓄就可以,1萬蚊都可以,因為美股最低可以買1股。但你要明白投資就係有風險,冇人可以唔輸錢,你見d投資頻道話自己日日贏錢係水你交報名費,算係智商稅既一種。就算你今日唔輸,將來都總有機會輸。如果一蚊都唔輸得既話建議你做定期/買ibond。(真的)

問: 好多人提及指數ETF,係咪低風險,基本上係買完擺係度等佢升?
答: 指數ETF唔係低風險,只係跟大市行。如果果年個市全年都跌輸錢唔出奇(E.G. 2008),或者你買果陣已經係全年既大市高位。

問: 新手應該paper trade下先用真錢落場嗎?
答: 唔建議paper trade,直接用小本金落場。Paper trade同真錢落場係兩回事,真錢落場人類會因為貪婪同恐懼做出唔理性既交易,你必須要克服呢種心理先可以賺到錢。你用小本金,蝕既錢有限,唔需要擔心。

問: 技術分析同價值投資學邊種好,邊種勁D?
答: 其實兩種都要學,佢地係相輔相乘,如果只係偏執係某一邊好易會做錯決定。

問: 學巴菲特果種價值投資,計完個估值之後再買入/賣出係咪必win?
答: 估值有唔同既計法,計出黎既結果亦都未必相同。小弟建議唔好太執著於估值,你可以知道個大概,但事實上股市係有情緒唔係話計就計到,每隻股票我都唔會有咩意見叫人買定賣,只要你背後有原因support你自己就得,冇人知未來既走勢。

問: 明明我技術分析既技巧已經好熟練,點解股價走勢成日同我畫出黎既圖/分析有出入? 技術分析係咪呃人?
答: 技術分析只係一門參考過往價格走勢既學問,但問題係股市每日都變化緊,過往既走勢唔代表將來既走勢,技術分析可以幫你拎到少少優勢,但絕對唔係必勝方法。一個買賣涉及好多因素,任何人如果覺得自己既分析係90%、100%準既話,只係愚蠢既表現,或者因為一連串運氣好既連勝蒙蔽左自己雙眼。我地必須要接受,任何價格走勢都係有運氣、隨機既成份。

問: 你咁講咁我學投資仲有咩用?
答: 所以好多人輸左比市場之後會轉移去買指數ETF,至少跟市場同步。我個人亦都十分建議冇決心既人直接買ETF比較好(真的,大家無謂浪費咁多時間)。股市能持續穩定贏錢既人只係少數,贏家們著重既係保本、風險管理,多過去研究邊隻股票會爆升(因為無人會知)、或者點樣可以短期翻幾倍(風險與回報對等)。我曾經見過人玩期權本金唔多但一年賺到幾百萬,結果第2年倒輸返幾百萬仲要問銀行借錢過活

問: 如果我真係有決心想學好投資,有咩方法?
答: 睇書 + 多實戰練習,我INSTAGRAM最底個post有個投資既小書單,如果你覺得經典大作比較難消化既可以係書局買d中文書睇都得,最緊要個作者有權威性同實戰經驗

最後當然要補返:

有問題就下面問啦,答到就答
想問下ft professional 同non professional 有咩分別
留名學野
G持牙樂
支持
Lm
留名G持阿樂
支持同名巴打
樓豬幾時開live
冇盤前盤後會有咩影響?有機會一開市大跌走唔切?
留名

Ft新手 想問下點解會話我違規? 明明一路我都係夠錢先買 另外就算佢彈完出黎之後佢都照比我買
台灣passport開IB係唔係國際版?
美股T+2

你賣左股票,要兩日後先收到錢

中間你戶口唔夠錢又嘗試買股票就會GOOD FAITH VIOLATION

最好戶口擺夠25k usd就冇事
Pro 要俾錢
non-pro唔使錢
報價
比你發現左 12月尾 maybe

開live好麻煩要setup
咁我應該睇已交割資金定現金購買力買
ib wo, not cs
SOR,眼殘
如果香港人想開IB LLC戶口,要有外地身份證明(例如澳門、台灣等)與住址證明。
fans黎架ma
有無乜網睇美股新聞好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞