美股開戶+新手教學(補充版)

904 回覆
184 Like 10 Dislike

自己係screener/watchlist set
"change from open"
應該唔止9成
9成幾都蝕錢啦

咩行業都實有人做到最top搵到錢
比例問題
等於你打籃球打到去nba都搵好多錢
少人做到 =/= 冇
最驚大家以為好易做到
過程其實好克苦 同埋你今日既strategy work唔代表10年後都OK
要keep住update同adapt 個market

buy & hold都玩唔掂既真係唔好玩day trade

A.I 唔清楚,但而家MARKET 5成以上既VOLUME都係黎自ALGO/HFT
唔洗比
多謝樓主分享
我冇用FT
但理論上對到名就得
DEBIT CARD比人玩爛左 冇左好耐
BUY & HOLD唔洗睇盤就冇咩所謂啦
而家冇最低存款(應該)
技術分析其實反而簡單
半個鐘學得識

叫你地睇書係想你地對股票有基本概念
所謂既分析 其實作用冇大家想像中咁大,無論FA定TA都好。

最重要判斷市場大方向 係樂觀定悲觀
資金流入股市 買咩都會贏
流出既時候 買咩都會輸
免費丫
轉美金會蝕差價咁
SOFI碎股好似最近開左
FT只適合簡單操作、BUY&HOLD
因為無睇盤程式

但佢係成本最低既真離岸
下一個真離岸要上到cs 25k usd
新手想試吓少少咁玩 用SOFI係咪好啲
樓主有無咩書/yt channel 推介俾新手
想學清楚d 基本concept,分析技巧,唔同產品既特性
唔想要d產品推介或太多個人見解個d
我聽好多人推薦”投資最重要的事”依本書,岩唔岩新手用?
TD果邊幾個月都未批
好似差W8
W8果到又話Certified
是咪正常的
聽d朋友講 而家好似做到1月18號左右既application
可以丫
其實都係最推薦大家開TD/CS
呢兩間先有得真正睇盤
投資最重要的事我冇睇過丫

聽講都係講心態多

我可以參考我IG 最底果個POST
https://www.instagram.com/invest.no.bullshit/
基本分析簡一本
技術分析簡一本

應該已經COVER哂你要學既野
我Podcast(免費) 都有講下既 不過一集10分鐘唔會講得好多
偏娛樂性少少

唔好睇youtube/比錢入ig股神 channel,most of them are scams
想學就正正經經自己research,賺錢冇shortcut
開到就得
冇叫你填即係唔洗
yes just wait
應該差不多到我了
謝解答
唔怪之得申請咗一個月都冇回音

呢個係我charles schwab (streetsmart edge) 既watchlist
%chg(open) 果欄就係你想要既野
因為而家收左市所以無顯示,開左市就會睇到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞