美股開戶+新手教學(補充版)

904 回覆
184 Like 10 Dislike
想問下我申請咗TD,
直接電匯港紙落TD,係個app兌美金好啲,
定出面兌美元先再電匯過去好啲?
打錯係FT先啱
T+3
支持
想轉走ft
現金賬戶交易規則
現金賬戶交易規則
在現金賬戶中交易的資金需要兩個交易日來完成交割,並且允許再次用以交易。交割一詞代表證券被正式轉移至買方的賬戶,且資金正式進入賣方的賬戶,通常需時兩個交易日。因此,若您在週一下單交易一證券,這筆交易將在週三完成交割。

Good Faith Violation 違規操作
當投資者以尚未完成交割資金買入證券,並在該資金尚未完成交割之前又將該證券賣出,則會造成違規操作Good Faith Violation。每個賬戶可以被允許在連續12個月內發生最多3次的Good Faith Violation違規操作。當賬戶發生第四次Good Faith Violation違規操作時,賬戶將會面臨90天限制;在此期間,賬戶只能用交割完成資金作交易。每一次的Good Faith Violation都會在從犯規日開始計算的12個月後失效。

90天限制
當賬戶面臨90天限制時,該賬戶將只能使用已交割完成資金來下買單。使用已交割完成資金買入的股票,便可以隨時賣出。以下為可能面臨90天限制的一些常見狀況:

當賬戶在12個月內第四次觸犯Good Faith Violation違規操作。
當投資者使用未交割資金在現金賬戶中進行當日沖銷交易。見範例
當投資者將未在交割日前完全付清的證券賣出。見範例

https://www.firstrade.com/content/zh-tw/education/margin/margincashacct/
IB個個National Identity Card Number要點搞
想問下你地電匯FT打地址個陣有冇遇到問題
銀行唔俾我打粒點
N.個點唔打會唔會有影響
想問埋
如果我第一次用A account電匯錢去FT
到時我想收錢翻黎,係咪可以每次自由選擇唔同ac?定係一定要第一次電匯果個ac收錢?
HSBC電匯去First trade,係咪係戶口轉左美金先電匯匯率會靚啲?定一樣架?
匯豐匯錢去firsttrade大概幾耐
想問下係ib拎錢出黎,要等幾多日先拎到出黎
上個post有話TD比CS買起咗
睇簡介又好似差唔多咁
除咗最少放25k嘅分別係咪基本一樣...?
但點解TD要兩個月先開到戶口
CS又唔洗? 定其實都要?
我sofi bank開戶時
過咗1萬去嗰戶口度
佢email 我話處理中
但我睇返銀行無扣到一萬
咁姐係點
我想問IB係唔問CS既情況下點知道自己個Acc係國際版定香港版?
等 等好耐
我開sofi
用app恆生過錢過去
但恆生唔比我過
有冇巴打有同樣情況
開左cs戶口 成本英文 點睇
開完佢寄信黎就知
cs孖展成8%好大咬
支牛4.8我以為已經好貴
有冇人用大貓one 電匯 佢話都係唔洗錢匯錢走
想問用Standard chartered 黎玩美股係咪做多咗
填左w8 ben係證明你非美國人,UK or HK 效果一樣
唔該晒巴打
點解我係FT睇tsla仲係829
但係依家google睇係816
佢個價唔係實時?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞