美股開戶+新手教學(補充版)

904 回覆
184 Like 10 Dislike
邊間?
想問買美股etf既管理費係係邊度扣?
係咪手續費既一部分扣埋
如果我想開CS Int
USD$25000 係咪計埋股票架,包括港股 ?
買/賣港股係咪計$50 only?
同埋股息又收唔收錢架
已經反映左股價上面
CS 冇得買港股

要買港股要用ib
IB好用
晚餐時間
想開td 學生哥冇做過野未交過tax開唔開到
開到,有住址證明,過18就得

Tax pin寫返你身份證no.
想問下點解citi bank電匯FT
揀左扣除本人戶口都要收25.8USD手續費
Citi Priority?
屌之前好似係申請左普通 見佢priority 有最低存款 定係依加其實鳩開都係開到
Priority以上電匯免手續費 普通戶口電匯要俾手續費
不過有巴打話依家開priority算係簡單 唔一定要存入50萬或以上
都係開住cs先,有冇巴絲知要幾耐先開到

即係遲下如果想玩中港美股,就要含支那牛牛
Citi priority 參考返我上個post
冇錯 你可以試下係跌市企穩之後入指數型etf, 而家我覺得個市升得有d高既

不過長渣既話遲早都係會愈來愈高
或者ib, 其實ib commission 都平過牛,不妨介面複雜同埋要買real time market data
唔同公司都可以就相同主題出ETF
指數ETF即係有d基金公司整出黎追蹤股市指數,唔同公司出品咪有咁多隻。正路黎講分別唔大,你純粹當儲錢既推薦一隻VOO 比你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞